Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a apărat sâmbătă Qatarul, locație unde va avea loc desfășurarea Cupei Mondiale de fotbal 2022. El a precizat că occidentul nu este în măsură să facă morală și că se simte „arab”, „gay” și „muncitor migrant”.
„Astăzi, eu sunt qatarian, astăzi mă simt arab, astăzi mă simt african, astăzi mă simt gay, astăzi mă simt handicapat, astăzi mă simt muncitor migrant”, a spus Infantino la începutul alocuţiunii sale.
„Acest lucru mă face să mă întorc la propria mea poveste, pentru că sunt fiul unor muncitori migranţi”, a spus Infantino.
În faţa numeroaselor critici cu care FIFA s-a confruntat din cauza condiţiilor de muncă ale muncitorilor pe şantierele Cupei Mondiale, Gianni Infantino a afirmat că Federaţia internaţională a fost tot timpul preocupată de soarta acestora.
„Am dificultăți în a înțelege criticile. Trebuie să investim în a ajuta acești oameni, în educație și pentru a le oferi un viitor mai bun și mai multă speranță. Ar trebui să ne educăm cu toții, multe lucruri nu sunt perfecte, dar reforma și schimbarea necesită timp. Această lecție de morală unilaterală este doar ipocrizie. Mă întreb de ce nimeni nu recunoaște progresele făcute aici din 2016”, s-a mai arătat indignat Infantino, citat de BBC Sport.
„Ştiu ce înseamnă să fii discriminat, hărţuit, în calitate de străin. Copil fiind, am fost discriminat în Elveţia pentru că eram roşcat şi aveam pistrui, eram italian, vorbeam prost germană”, a adăugat el.
Cupa Mondială din Qatar se va desfășura între 20 noiembrie și 18 decembrie și este cea mai scumpă Cupă Mondială din istorie. Meciurile o să fie susținute pe opt arene. Majoritatea, cu o excepție, Khalifa International, sunt construite pentru Cupa Mondială.
Statul Qatar a investit în stadioane 4 miliarde de dolari, plus alte costuri pentru modernizare infrastructurii orașelor. Totul ar fi costat aproximativ 220 de miliarde de dolari.
Au fost anunțate de FIFA premii financiare de 440 de milioane de dolari, pentru Cupa Mondială din Qatar. Suma a depășit cu 40 de milioane de dolari ediţia din Rusia, 2018.