O contestație depusă de ACS Zalău împotriva CSA Steaua scoate la iveală un fapt deosebit de grav ținut ascuns de Federația Română de Volei: 3 voleibaliști români sunt suspendați de forul internațional pentru ”joc și manipulare a rezultatelor”, scrie GSP.
Când ai un card bancar folosit pentru a juca la pariuri, sistemul te va da de gol imediat. Cu ajutorul unui soft oferit de CIO, Federația Internațională de Volei este alertată atunci când numele unui jucător aflat în baza sa de date pariază. Așa au fost prinși în fapt trei voleibaliști români care au pariat și pe care forul internațional i-a suspendat în secunda doi.
Că Federația română s-a făcut că plouă este altă poveste. Luată la întrebări de presă a trebuit să ofere însă câteva detalii.
"Am primit luna trecută un document de la federația internațională prin care am fost înștiințați că Alexandru Muscină, Alexandru Cerșemba și Andrei Ursache sunt suspendați provizoriu pentru joc și manipulare de rezultat", a declarat Gheorghe Vișan, președintele FR Volei.
Decizia nu este definitivă doar pentru faptul că un membru al comisiei trebuie înlocuit.
Acuzele aduse lui Muscină și Cerșemba, legitimați la Arcada Galați, din prima ligă națională, este că au jucat la pariuri chiar împotriva echipei lor, înaintea meciului cu Vojvodina Novi Sad, partidă contând în CEV Challenge Cup desfășurată în Serbia, pe 4 ianuarie. Partida au pierdut-o cu 0-3, pariul l-au câștigat…
După doar două săptămâni, la Galați, înaintea disputării returului cu sârbii, supervizorul partidei i-a anunțat pe reprezentanții clubului român că doi jucători sunt anchetați pentru suspiciunea de trucare de meciuri, fără să-i nominalizeze însă. Arcada Galați a câștigat partida retur cu 3-2, dar a pierdut calificarea.
Al treilea jucător suspendat, Andrei Ursache, legitimat la VCM Piatra-Neamț, a pariat și el, la îndemnul celor doi prieteni ai săi.
În februarie, Muscină s-a transferat la CSA Steaua, iar Cerșemba, la Piatra Neamț.
FRV nu a făcut public scandalul și probabil că nu ar fi anunțat nimic, dacă nu ar fi apărut luni o contestație a echipei ACS Municipal Zalău făcută după meciul din week-end-ul trecut, disputat la București, cu CSA Steaua. Chiar dacă, în sine, contestația s-a dovedit neîntemeiată, așa s-a ajuns la analiza transferului celor doi jucători și la aflarea adevăratului motiv pentru care au schimbat echipa.
Pentru trucare de meciuri, Regulamentul FIVB prevede o amendă între 50.000 și 150.000 de euro și suspendare pe cel puțin cinci ani.