Pachetul fiscal al Guvernului ar putea avea efecte majore în fotbal, handbal și alte sporturi. Sportivii plătiți din bani publici vor putea câștiga cel mult dublul salariului de președinte de CJ

Publicat: 19 09. 2023, 18:00
Actualizat: 19 09. 2023, 18:00
Foto: Hepta.ro / SportPictures / Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Pachetul fiscal al Guvernului prevede că un club nu va putea să mai plătească din bani publici salarii nete de peste 30.000 de lei, începând din 2024, și va spori taxarea contractelor de activitate sportivă, scrie GSP.ro, care susține că efectul va fi resimțit în special în handbal.

Pachetul fiscal al Guvernului ar putea avea efecte majore în sport

Din 2024, cluburile sportive nu vor putea să mai plătească din bani publici un salariu net mai mare de dublul venitului pe care îl încasează un președinte de Consiliul Județean. Astfel, sportivii vor putea primi lunar cel mult 30.000 de lei, sau 6.000 de euro.

Handbalul dispune de cele mai mari salarii din bani publici și, la prima vedere, pare că va fi cel mai afectat de măsură. Spre exemplu, Cristina Neagu primește la CSM București un salariu de 23.000 de euro pe lună. Pe de altă parte, în Liga Națională există puține salarii mai mari de 10.000 de euro.

În handbal, cluburile încasează sume mici din sponsorizări, banii fiind asigurați în proporție covârșitoare de autoritățile locale sau județene.

Managerul secției de handbal de la CSM, Vlad Enăchescu, declara pentru Eurosport că echipa are pentru 2023 un buget de circa 3,6 milioane euro, dintre care doar 800.000 de euro provin din fonduri private.

În fotbal, situația stă cu totul altfel deoarece cluburile dispun de mulți bani privați. Spre exemplu, drepturile de televizare din prima ligă au o valoare totală de 30 de milioane de euro pe an. În plus, contractele de publicitate din fotbal sunt mult mai mari decât în alte sporturi.

Potrivit GSP, cele mai afectate cluburi vor fi Poli Iași, Oțelul, U Cluj și FC Voluntari, care primesc o finanțare importantă din partea primăriilor. În schimb, este neclar ce se va întâmpla cu Sepsi, care primește bani publici, dar nu din România, ci din Ungaria.