Este oficial. Olimpiada de la Tokyo a fost amânată pentru 2021, într-o premieră negativă în cei 124 de ani de existență

Publicat: 24 03. 2020, 14:59

UPDATE // Comitetul Olimpic Internațional a confirmat, marți, că Olimpiada de la Tokyo va fi amânată pentru anul 2021.

„În actualele circumstanțe și bazându-ne pe informația furnizată de Organizația Mondială a Sănătății astăzi, președintele CIO și premierul Japoniei au ajuns la concluzia că Jocurile Olimpice de la Tokyo trebuie amânate pentru o dată ulterioară lui 2020, dar nu mai târziu de vara lui 2021, pentru a asigura sănătatea sportivilor, a tuturor celor implicați în Jocurile Olimpice și a comunității internaționale”, a fost poziția oficială a CIO, potrivit Euronews.

Japonia și mișcarea Olimpică au decis, marți, să amâne Jocurile Olimpice de la Tokyo din acest an pentru 2021, astfel că putem spune oficial că pandemia de COVID-19 a dat peste cap și ultimul eveniment sportiv major de nivel global al anului, relatează Reuters.

Este pentru prima oară în istoria de 124 de ani a Olimpiadei când este amânată, deși este drept că jocurile au fost anulate de mai multe ori în timpul celor două Războaie Mondiale din secolul XX.

După ce a vorbit la telefon cu Thomas Bach, președintele Comitetului Olimpic Internațional, premierul nipon Shinzo Abe a anunțat că evenimentul planificat pentru perioada 24 iulie – 9 august va fi reprogramat pentru vara lui 2021 cel târziu – sugerând că, în cele din urmă, lumea va învinge coronavirusul și va reveni la normal.

„Am cerut președintelui Bach să ia în calcul amânarea cu aproximativ un an, pentru a le permite sportivilor să evolueze în cele mai bune condiții, dar și pentru a face evenimentul unul sigur pentru spectatori. Președintele Bach a spus că este 100% de acord”, a declarat Shinzo Abe, premierul Japoniei – țară ce avea calitate de gazdă a ediției din 2020.

Pe moment, nu a existat o reacție oficială din partea Comitetului Olimpic Internațional, deși conducerea forului a anunțat că se întâlnește marți pentru o rundă de discuții.