O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale

Publicat: 01 08. 2021, 23:56
Actualizat: 01 08. 2021, 23:59
Krystsina Tsimanouskaya (C), în timpul unei curse desfășurate la Napoli în 11 iulie 2019. Hepta.ro / Zuma Press / Xinhua

Krystsina Tsimanouskaya, o alergătoare în vârstă de 24 de ani din delegația belarusă, s-a plâns de antrenorii săi la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 și a fost dusă împotriva voinței sale la aeroport, însă a refuzat să se îmbarce în avion. În cursul serii de duminică (dimineții de luni, conform orei locale), sprinterul încă se afla la aeroportul Haneda din capitala niponă, transmite CNBC.

Comitetul Olimpic Internațional susține că a discutat cu Tsimanouskaya și că sportiva fusese însoțită la aeroport de un membru al staffului de la Tokyo 2020.

„Ne-a spus că se simte în siguranță”, a transmis CIO, pe Twitter.

Forul a adăugat că va rămâne în contact cu Tsimanouskaya și cu autoritățile „pentru a determina următorii pași în zilele care vin”.

Cazul a scos în lumină încă o dată tensiunile din Belarus, țară ținută sub controlul autoritar al lui Aleksandr Lukașenko, care se află la putere din 1994 și care s-a confruntat cu un val masiv de proteste. La manifestațiile anti-regim au participat inclusiv sportivi belaruși.

Sportiva olimpică spune că fusese dusă la aeroportul din Tokyo împotriva voinței sale: „Nu mă voi întoarce în Belarus”

Tsimanouskaya a povestit că echipa tehnică a venit în camera sa, duminică, și i-a transmis să își facă bagajele. Sportiva susține că a fost dusă la aeroportul Haneda de reprezentanți ai delegației belaruse.

Cu toate acestea, alergătoarea a refuzat să se urce în avion și a încercat să obțină protecția poliției nipone, spunând pentru Reuters într-un mesaj transmis prin Telegram: „Nu mă voi întoarce în Belarus”.

De partea cealaltă, Comitetul olimpic belarus susține că antrenorii au decis să o retragă pe Tsimanouskaya din competiție la sfatul medicilor, care ar fi reclamat starea sa „emoțională, psihică”.

Într-un mesaj video publicat anterior pe Telegram de Fundația belarusă pentru solidaritate sportivă, Tsimanouskaya a cerut CIO să se implice în acest caz.

O sursă din cadrul fundației, care sprijină sportivii trimiși la închisoare sau sancționați sub alte forme pentru viziunile lor politice, a precizat că Tsimanouskaya intenționează să solicite azil în Germania sau Austria.

Șefa fundației, fosta înotătoare olimpică Aliaksandra Herasimenia, a declarat pentru Reuters că Tsimanouskaya ar putea primi asistență inclusiv din partea Poloniei.

„Am făcut apel la mai multe țări pentru ajutor”, a spus Herasimenia, medaliată olimpică în trei rânduri, „dar primul care a reacționat a fost consulatul polonez” și „suntem gata să le acceptăm ajutorul”.