„Nu cred că va mai reveni dacă va fi suspendată”. Primul antrenor al Simonei Halep se gândește la retragerea tenismenei în cazul unei suspendări drastice

„Nu cred că va mai reveni dacă va fi suspendată”. Primul antrenor al Simonei Halep se gândește la retragerea tenismenei în cazul unei suspendări drastice
Foto: DPA Images / Zac Goodwin

Simona Halep a fost suspendată astăzi pentru dopaj, după ce în sângele ei ar fi fost găsită o substanță interzisă, numită Roxadustat. 

Aceasta a fost eliminată prematur de la US Open, învinsă încă din primul tur, de ucraineanca Daria Snigur, iar după acel eșec a anunțat că își va încheia și anul competițional, cu atât mai mult cu cât a suferit ulterior și o intervenție chirurgicală la nas.

După efectuarea unor analize în timpul turneului din Statele Unite ale Americii, sportiva din Constanța se pare că ar fi apelat la substanțe interzise, așa că în cursul zilei de astăzi Agenția Internațională de Integritate a Tenisului a anunțat suspendarea temporară a acesteia.

Firicel Tomai, fostul antrenor al Simonei Halep, a declarat după aflarea acestei vești că nu crede în revenirea tenismenei în cazul în care va fi suspendată.

Este acesta finalul carierei pentru Simona Halep?

Firicel Tomai este de părere că Simona Halep se va retrage dacă va primi o suspendare de lungă durată.

„Sperăm ca a fost un accident. Se pot contamina epubrete. Când era mai tânără tolera greu orice minerale. Nu cred că Simona s-a aventurat în așa ceva, indferent de tentații. Simona era foarte atentă cu ce lua. Nu se riscă. Îmi explic de ce Mouratoglou antrenează un alt jucător acum. Simona are o imagine bună la WTA. Am auzit variante în trecut că americanii, surorile Williams că au stat câteva luni pentru a masca anumite suspendări.
Noi, est-europenii nu suntem protejați. Au fost multe speculații. Ei beneficiază de beneficii. Ei va susține nevinovăția. Se va discuta cu WTA și WADA. Nu exclud un accident. Poate să fie o contaminare. Va putea dovedi nevinovăția pentru a-și păstra intactă reputația. Sunt sigur că ea a prezentat o listă cu medicamentele luate. E greu să mai revină după o suspendare de peste un an la această vârstă. La cum o știu eu curată, Simona va fi foarte dezamăgită și îi va fi greu. Eu sper să fie doar un avertisment”, a spus Firicel Tomai, pentru Digi Sport.

Cât ar putea fi Halep suspendată după ce a fost depistată dopată

Simona Halep a fost suspendată temporar, după ce a fost testată pozitiv la Roxadustat, o substanță interzisă, în timpul turneului US Open. Un prim rezultat a venit pe 7 octombrie, iar vreme de două săptămâni s-a așteptat și o probă B, care confirmă prezența acestei substanțe în sângele sportivei din Constanța.

Astfel, este prima cea mai mare suspendare din tenisul mondial după precedentul caz, cel al Mariei Sharapova, din urmă cu șase ani. Sharapova a fost la vremea respectivă, în 2016, suspendată vreme de 15 luni după o situație similară, în care a fost depistată pozitiv la o substanță interzisă în rândul sportivilor de preformanță. Aceasta și-a recunoscut fapta, după ce a consumat meldonium.

Dacă și de această dată, în cazul Simonei Halep, ar fi vorba despre o suspendare similară, de peste un an, cel mai probabil Halep ar putea reveni în competițiile oficiale abia în anul 2024.

Asta ar însemna ca sportiva din Constanța să nu mai activeze până la aproximativ 33 de ani, așa că această suspendare, în funcție de alte decizii conexe, ar putea reprezenta inclusiv momentul retragerii din sportul de preformanță.

Halep neagă acuzațiile și începe meciul pentru dreptate

După primirea acestei vești, Halep a reacționat imediat pe rețelele de socializare, anunțând că va începe cel mai greu meci din viața ei, acela pentru adevăr, negând faptul că ar fi apelat la substanțe interzise.

„Azi începe cel mai greu meci din viața mea: lupta pentru adevăr. Am fost notificată că am fost testată pozitiv la substanța numita Roxadustat într-o cantitate extrem de mică. Este cel mai mare șoc din viața mea.

De-a lungul întregii mele cariere, ideea de a trișa nu mi-a trecut niciodată prin minte, e total în opoziție cu valorile cu care am fost educată. Mă simt complet confuză și trădată. Voi lupta până la sfârșit să dovedesc că n-am luat niciodată intenționat o substanță interzisă și am încredere că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieși la iveală.

Nu e despre titluri sau bani, e despre onoare și povestea de dragoste pe care am dezvoltat-o cu tenisul în ultimii 25 de ani”, a scris Simona Halep pe rețelele de socializare, imediat după primirea acestei vești.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)