Novak Djokovc: Nu sunt anti-vaccinare, dar aș prefera să sacrific trofee decât să fiu forțat să mă vaccinez. Este prețul pe care sunt dispus să îl plătesc. Mereu am susținut libertatea de a alege

Publicat: 15 02. 2022, 09:08
Actualizat: 16 02. 2022, 14:38
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Marijan Murat

Novak Djokovic, în continuare lider mondial în tenisul masculin, susține că ar prefera să rateze și alte trofee decât să fie forțat să se vaccineze împotriva COVID-19. Într-un interviu pentru BBC, sârbul spune că nu ar trebui să fie asociat cu mișcarea antivaccinistă, însă susține dreptul individual al fiecăruia de a alege dacă să îi fie administrat serul sau nu.

Novak Djokovic spune că nu este anti-vaccinare, dar susține libertatea de a alege. Liderul ATP, dispus să „sacrifice” trofee

Liderul ATP a fost protagonistul unui scandal de proporții în debutul de an, fiind expulzat din Australia chiar înainte de debutul Openului, competiție pe care a câștigat de nouă ori în carieră, un record absolut. Autoritățile australiene i-au anulat viza din cauza statutului său vaccinal.

Sârbul a fost întrebat dacă ar sacrifica participarea și la alte turnee, cum ar fi French Open sau Wimbledon, din cauza poziției sale cu privire la vaccin.

„Da, acesta este prețul pe care sunt dispus să îl plătesc”, a răspuns liderul ATP.

Novak Djokovic susținea că a obținut o exceptare de la vaccinare pentru a intra în Australia, în condițiile în care ar fi avut recent COVID-19. Cu toate acestea, ministrul australian al imigrației, Alex Hawke, i-a anulat viza și a invocat printre altele că prezența sa acolo ar putea încuraja un sentiment anti-vaccinare.

„Nu am fost niciodată împotriva vaccinării”, a explicat Novak Djokovic pentru BBC, confirmând că a fost vaccinat când era copil, „dar mereu am susținut libertatea de a alege ceea ce bagi în corpul tău”.

A fost primul interviu de amploare pe care îl oferă după ce a fost reținut la Melbourne. Sârbul a vorbit și despre speculațiile legate de îmbolnăvirea sa, dar și despre propria atitudine în ceea ce privește vaccinarea.

Liderul ATP speră că regulile de vaccinare la anumite turnee vor fi relaxate, adăugând că speră totodată că va putea să mai joace „mulți ani” de acum încolo.

Chiar și așa, el susține că este gata să renunțe la șansa de a deveni tenismenul cu cele mai multe titluri de Grand Slam din istorie, un statut pe care odată cu Australian Open 2022 îl deține spaniolul Rafa Nadal.

Întrebat de ce, Nole a răspuns: „Pentru că principiul de a lua decizii asupra corpului meu este mai important decât orice titlu sau orice altceva. Încerc să fiu în ton cu corpul meu cât de mult pot”.

Tenismenul sârb a explicat că întotdeauna a acordat atenție nutriției și stării sale de sănătate. El nu a exclus nici posibilitatea de a se vaccina în viitor, „pentru că toți încercăm să găsim împreună cea mai bună soluție posibilă pentru a pune capăt Covid”.

„Nu am fost niciodată împotriva vaccinării. Înțeleg că la nivel global toată lumea încearcă să facă un mare efort în gestionarea virusului și în a pune capăt, să sperăm, virusului cât mai repede”, a adăugat Nole.