Nereguli în finanţarea clubului Petrolul Ploieşti: Curtea de Conturi a descoperit plăți nelegale de 1 milion de lei în ultimii 2 ani
Raportul Curţii de Conturi privind finanţele publice locale pentru anul 2011 în judeţul Prahova constată mai multe nereguli în ceea ce priveşte finanţarea clubului de fotbal SC FC Petrolul Ploieşti de către autorităţile locale din Ploieşti, transmite Mediafax.
Astfel, pentru suma de 3.051.000 lei, autorităţile locale nu au putut prezenta documente justificative întrucât ele nu au fost transmise către Primăria Ploieşti în calitate de asociat, iar din veniturile asocierii au fost reţinute de către clubul de fotbal, pentru activitatea proprie, sumele de 1.514.000 lei în anul 2011 şi de 1.210.000 lei în anul 2012, fără a avea acordul finanţatorului, Primăria Municipiului Ploieşti
De asemenea, s-a constatat că au fost efectuate plăţi nelegale în valoare de 612.000 lei în anul 2011 şi de 358.000 de lei în anul 2012, care nu au fost prevăzute de Regulamentul privind modul de decontare şi justificare a cheltuielilor angajate în baza contractului de asociere.
Controlul Curţii de Conturi scoate în evidenţă, de asemenea, nereguli în ceea ce priveşte finanţarea clubului Petrolul Ploieşti din fonduri publice ale autorităţilor locale. Astfel, auditorii au constatat că antrenorul principal al echipei de fotbal a primit, pentru prestaţia sa în anul 2011, un salariu anual total de 767.000 de lei brut, bani proveniţi în majoritate de la bugetul local.
De asemenea, drepturile financiare ale jucătorilor FC Petrolul Ploieşti, respectiv rata de contract, primele de meci, bonusurile, alocaţia de hrană, chiriile pentru locuinţă, biletele de avion, finanţate necondiţionat din bugetul local al municipiului Ploieşti, au fost cu mult peste limita cheltuielilor de aceeaşi natură care se pot acorda personalului plătit din fonduri publice, asta în condiţiile în care, după cum notează raportul Curţii de Conturi, nu au fost stabiliţi indicatori de performanţă, iar la finele sezonului competiţional 2011-2012 echipa s-a poziţionat pe ultimul loc neretrogradabil, respectiv locul 14.
În plus, auditorii au constatat că jucătorii de la Petrolul au primit „prime de meci” mai mari cu 190.000 lei faţă de nivelul acestora stabilit potrivit contractelor de prestări servicii sportive încheiate pentru sezonul sportiv 2011 – 2012, iar pentru staff-ul echipei (antrenor, maseur, medic, personal contractual) au fost făcute plăţi în cuantum de 168.000 de lei „în afara regulamentului”.
Raportul Curţii de conturi mai reţine faptul că, deşi stadionul „Ilie Oană” din Ploieşti nu a fost dat legal în administrarea asociatului SC FC Petrolul SA Ploieşti, „în fapt acesta administrează baza materială pe care o utilizează după voinţa proprie”. Stadionul „Ilie Oană” a fost refăcut, cheltuielile pentru reconstruire fiind suportate exclusiv din fonduri publice.
În prezent, echipa de fotbal Petrolul Ploieşti este finanţată de oamenii de afaceri Florian Walter şi de Daniel Capră, însă numele echipei şi palmaresul acesteia se află în proprietatea municipiului Ploieşti, ca şi stadionul pe care Petrolul îşi dispută meciurile pe teren propriu.