Cu câteva luni înainte de începerea Cupei Mondiale de Fotbal, muncitorii migranți de pe stadioanele din Qatar se confruntă cu condiții de trai precare și susțin că încă plătesc taxe ilegale și nu își pot schimba locul de muncă.
La sfârșitul fiecărei ture, muncitorii sunt conduși timp de 40 de minute până la marginea deșertului, unde sunt lăsați la o fermă care aparține angajatorului lor, Al Sulaiteen Agricultural and Industrial Complex (SAIC).
Înăuntru, printre rânduri de sere gigantice, ei se întorc în camerele lor din micile cabane dărăpănate.
Unele adăpostesc trei sau patru lucrători în paturi de o persoană, altele cinci sau șase în paturi suprapuse, dar toate cele vizitate de The Guardian erau lipsite de ferestre, înghesuite și murdare.
Fifa și organismul local de organizare a Cupei Mondiale, Comitetul suprem (SC), au susținut în repetate rânduri că turneul a fost catalizatorul transformării condițiilor de trai și de muncă ale muncitorilor cu salarii mici, în Qatar și în întreaga regiune, dar descoperirile de la fața locului expun deficiențe grave în procesul de reformă.
Se presupune că lucrătorii angajați la proiectele legate de Cupa Mondială ar trebui să se bucure de un tratament superior, în conformitate cu „standardele stricte de bunăstare a lucrătorilor”, dar în interviurile din această vară cu lucrătorii angajați de SAIC la trei stadioane ale Cupei Mondiale – Al Bayt, Al Janoub și Ahmad Bin Ali.
The Guardian a auzit acuzații de multiple încălcări ale acestor standarde.
Toți lucrătorii intervievați, care provin din Bangladesh, Nepal și India, spun că au fost forțați să plătească taxe ilegale unor agenți din țările lor pentru a-și asigura locurile de muncă.
În fața criticilor neîncetate privind tratamentul aplicat lucrătorilor migranți cu salarii mici, Qatar a anunțat în 2020 o nouă lege care promitea să elimine sistemul abuziv kafala – în cadrul căruia lucrătorii nu puteau schimba locul de muncă -, dar lucrătorii spun că SAIC refuză să-i elibereze.
„Compania nu le va da [permisiunea de a pleca]. Te poți schimba doar dacă te duci acasă, îți anulezi viza și aplici din nou”, spune un muncitor.
Un altul râde la sugestie, spunând: „Dacă ne-am putea schimba locul de muncă, toată lumea ar pleca!”
Comitetul de organizare a Cupei Mondiale a declarat: „Recunoaștem că muncitorii SAIC se pot confrunta în continuare cu provocări din partea angajatorilor lor”.
Acesta i-a încurajat pe lucrătorii SAIC să folosească linia sa telefonică de reclamații pentru a-și exprima îngrijorarea.