Meciurile din Liga 1, reluate după 3 luni, fără spectatori. Când ar putea fi permis accesul publicului pe stadioane

Publicat: 11 06. 2020, 12:53
Foto: Pixabay

Meciurile din Liga 1 se vor relua de vineri, 12 iunie, după 3 luni pauză, din pricina pandemiei de coronavirus și a restricțiilor impuse pe teritoriul României pentru stoparea răspândirii virusului.

Primul meci va fi între Universitatea Craiova – FC Botoşani, din etapa a III-a a play-off-ului, iar în campionat mai trebuie să aibă loc 72 de meciuri, 24 din play-off şi 48 din play-out.

Meciurile se vor desfășura fără spectatori în tribune

Pentru stabilirea regulilor de desfășurare a meciurilor în siguranță, reprezentanţi ai FRF, între care preşedintele Răzvan Burleanu şi directorul tehnic Mihai Stoichiţă, reprezentanţi ai LPF, preşedintele Gino Iorgulescu şi secretarul general Justin Ştefan, s-au întâlnit, joi, la Palatul Victoria cu premierul Ludovic Orban, cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru și cu ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe.

Premierul Ludovic Orban a menționat că nu se poate vorbi despre prezența spectatorilor la meciuri, fiind foarte complicat de controlat galeriile din punct de vedere al distanţării sociale, fapt întărit și de Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

„Îmi pare rău că am închis competițiile sportive pe 12 martie, dar nu am avut ce face. Ca reluare a campionatului am fost însă un pic mai rapizi ca alţii. Iar eu vă spun din capul locului că nu poate fi vorba de prezenţa spectatorilor la meciuri după 15 iunie. E foarte greu de controlat pentru că dacă dai drumul la spectacole îţi vin galeriile şi e super complicat de a asigura reguli de distanţare sau alte lucruri”, a declarat premierul țării.

„În momentul defață, noi avem spectacoleînaer liber, pe scaun, cudistanțare.Întrecerilesportive n-osăle putem face de pe scaun. Oameniisuntînmișcare, suntînapropiere, iardistanțareanumaipoateficontrolată.

Putețicontrolao galerie?Putețicontrola o bucurie a golului? Pe noi neintereseazăsăexisteprecauții.Înmomentulîncarevom vedeacăîncomunitate nu vommaiavea acea transmitereaccentuată, vomputeagestionașilucrurile cu public.

Înacestsfârșitde campionat nu credcăvom avea spectatori,maialescăsevaterminafoarte repede. Meciurile vorfifărăspectatori.Dintoamna,dacăevoluțiane permite, vomputeaajungesăavem ocompetițienormală”, adeclaratNeluTătaru, notează Sport.ro.

La următoarea relaxare a restricțiilor ar putea fi permis accesul suporterilor pe stadioane

Cu toate acestea, Nelu Tătaru nu exclude însă ca următoarea etapă de relaxare a restricțiilor pe teritoriul României să permită accesul spectatorilor pe stadioane.

„Astăzi suntem la trei luni de când a fost declarată pandemia. Dacă am reuşit ca societate, economic, sportiv, medical, să putem discuta astăzi despre reluarea competiţiilor cred că este rezultatul eforturilor tuturor, şi al nostru, şi al dumneavaostră. Mă bucur că suntem astăzi aici, aveţi tot sprijinul meu şi pentru viitor, iar dacă la urmă am fost lăsat eu cel cu restricţiile nu cred să fie decât de un bun augur că la următoarea relaxare să ne gândim poate şi la spectatori. Dar toate aceste lucruri depind de evoluţia pandemiei la noi, în România”, a declarat Ministrul Sănătății.

În ce condiții se reiau meciurile de fotbal din Liga 1

Ministrul Tineretului și Sportului a declarat că va fi obligatorie testarea cu 2-3 zile înainte de primul meci, aceasta fiind făcută atât la sportivi, cât și la arbitri, delegați, oficialii anti-doping, care vor veni să testeze jucătorii. Mai mult, în afară de testarea făcută înaintea competiției, alte testări vor fi repetate din 14 în 14 zile.

La fiecare meci, nu vor putea fi prezente mai mult de 225 de persoane în total, incluzând fotbaliști, tehnicieni, jurnaliști și personal administrativ, accesul pe stadion împărțindu-se în trei zone.

Astfel, Zona 1 va fi zona interioară stadionului, terenul de joc şi vestiarele, unde sunt fotbaliştii, câțiva fotoreporteri, cei din staff-ul ethnic și cei care participă direct la evenimentul sportiv.

Zona 2, zona tribunelor, va cuprinde sectoarele şi scările de acces, spaţiile administrative, zona mass-media şi o zonă exterioară, unde vor fi amplasate carele de reportaj, zona administrativă, autocare, pază.

În zona 1 vor fi 80 de persoane, zona 2 va permite accesul a maxim 85 de persoane, iar în zona 3 vor fi maximum 60 de persoane.