Continuă controversele pe tema eticii în ceea ce privește participarea sportivilor transgender la diverse competiții profesioniste. Pentru că marea majoritate a bărbaților au un avantaj fizic genetic considerabil față de femei, persoanele care și-au făcut schimbare de sex și au apelat la hormoni sunt fie foarte avantajate, fie fără șanse în diverse discipline sportive – în funcție de sexul natural (n.r. – bărbat sau femeie). Un exemplu în acest sens reprezintă turneele de ciclism.
Pentru a menține fair-play-ul competițional, British Cycling (n.r. – Federația Britanică de Ciclism) a anunțat vineri, 8 aprilie, că a suspendat politica privind participarea persoanelor transgender și a persoanelor „non-binare” la competițiile sale, informează Reuters.
Emily Bridges, un bărbat care susține că s-a transformat în femeie, în vârstă de 21 de ani, se pregătea să participe la prima sa competiție feminină. Din nefericire pentru acesta, în urma anunțului British Cycling, va trebui să revină la turneele masculine.
Situații bizare, fără precedent, s-au întâmplat în sporturi precum haltere și înot, cazuri celebre în ultimii ani, care au primit „undă verde” pentru participare. Evident, bărbații care au susținut că s-au transformat în femei au fost avantajați în probele feminine. De partea cealaltă, femeile care au recurs la transplant de sex, încadrate în probele masculine, au fost depășite categoric.
Cazul helterofilului Laurel Hubbard a provocat cele mai multe comentarii anul trecut. În vârstă de 44 de ani, Hubbard a devenit transgender în anul 2012, când și-a făcut schimbare de sex, iar înainte de a face acest pas, a concurat la competițiile masculine de haltere. Patru ani mai târziu a început să se dueleze cu femeile. Anul trecut s-a întrecut cu doamnele și domnișoarele, la Tokyo. S-a retras din activitate după competiție, unde a ratat toate cele trei încercări.