Fostul căpitan şi selecţioner al echipei naţionale a României, Gheorghe Hagi, născut la 5 februarie 1965, la Săcele, împlineşte, joi, 50 de ani.
Internaționalul român își sărbătoreşte aniversarea în Turcia, el aflându-se în această perioadă în Antalya într-un stagiu de pregătire cu FC Viitorul.
Peste 500 de meciuri, peste 350 de goluri, 137 de selecții la națională și 35 de goluri marcate, nopți albe pentru fanii din România și momente de neuitat în care Hagi a umplut stadioane de zeci de mii de locuri, sunt cele mai frumoase cadouri pe care fotbalistul le-a oferit românilor.
Gheorghe Hagi este considerat cel mai mare fotbalist român din istorie. A debutat în Divizia A pe 11 septembrie 1982, într-un meci SC Bacău-Farul Constanța 3-0, la vârsta de 17 ani, 7 luni și 7 zile, dar “Regele” a rămas cu un regret mai mare decât înfrângerea de atunci. „Când am debutat eu în Divizia A, tata era plecat în Irak, să muncească”, a dezvăluit la un moment dat Hagi, actulamente managerul Viitorului Constanța.
În 1987, Hagi a făcut pasul către campioana Europei, Steaua București, echipa care i-a marcat cariera. Adus inițial de „militari” doar pentru meciul cu Dinamo Kiev, din Supercupa Europei – cu golul său echipa din bulevardul Ghencea câștigând trofeul – el a rămas până la urmă în lotul „ros-albaștrilor”.
Până în 1990, „Regele” a adunat 97 de partide și 76 de goluri în prima divizie.
După Cupa Mondială din 1990, Gica a „prins” primul mare transfer al carierei, Real Madrid plătind 4,3 milioane de dolari celor de la Steaua. Doi ani a rămas pe „Bernabeu”, perioadă în care a evoluat în 64 de partide, marcând de 16 ori.
În 1992, Hagi a răspuns chemării lui Mircea Lucescu, în acel moment la Brescia.
Anul 1994 a fost extraordinar. Calificat cu România la Cupa Mondială din Statele Unite, Hagi a făcut un turneu final aproape perfect, ajungând până în sferturile de finală și fiind la câteva minute de o semifinală de vis. După meciurile de pe tărâm american și-a câștigat renumele de „Rege”.
Imediat dupa World Cup 1994, Gică lasa Brescia pentru o nouă aventură în Spania, de aceasta data la celalalt colos din Primera, FC Barcelona.
Și la catalani a rezistat doar două sezoane, plecând apoi în aventura vieții, tocmai în Turcia.
Fatih Terim, pe care l-a Hagi l-a făcut practic „Împărat” – porecla dată de jurnaliștii de la Istanbul – a construit marea echipa a lui Galatasaray în jurul sau.
Patru titluri consecutive, două Cupe ale Turciei, două Supercupe, plus Cupa UEFA și Supercupa Europei sunt trofeele care au facut din Gica Hagi un idol al tribunelor de pe fostul „Ali Sami Yen” și chiar mai mult decât atât.
În 2000 Hagi a renunțat să mai joace la prima reprezentativă și a mai evoluat un sezon la Galatasaray, după care s-a retras din activitate. Gică Hagi rămâne un simbol și un exemplu pentru orice tânăr fotbalist care vrea să ajungă pe culmile gloriei.