Jordan Chiles a contestat la Tribunalul Suprem Elveţian decizia TAS care i-a acordat bronzul Anei Maria Bărbosu la sol, la Jocurile Olimpice

Jordan Chiles a contestat la Tribunalul Suprem Elveţian decizia TAS care i-a acordat bronzul Anei Maria Bărbosu la sol, la Jocurile Olimpice
Ana Maria Bărbosu. Sursa foto: Hepta.ro / Zuma Press / Mickael Chavet

Jordan Chiles, gimnasta americană a cărei medalie olimpică de bronz a fost revocată de o instanță de arbitraj la câteva zile după finala exercițiului la sol de la Paris, a făcut recurs la cea mai înaltă instanță federală din Elveția, scrie npr.org.

A fost una dintre cele mai dramatice întorsături ale evenimentelor de la Jocurile Olimpice de vară: o ceremonie virală și istorică a medaliilor – prima dată când trei femei de culoare au urcat pe același podium pentru medalii într-un eveniment olimpic de gimnastică – a fost anulată câteva zile mai târziu, când o instanță de arbitraj a decis o anchetă de ultimă oră, care a indicat că scorul lui Chiles cu care a obținut locul trei, a fost obținut în urma contestației depusă cu câteva secunde peste limita de timp.

Chiar dacă oficialii americani din gimnastică au spus că ar putea furniza dovezi video care să arate „în mod concludent” că ancheta a fost depusă la timp, Curtea de Arbitraj pentru Sport a refuzat să reexamineze cazul. Oficialii olimpici au declarat că vor „realoca” medalia de bronz Anei Barbosu, căreia i-a fost decernată medalia la o ceremonie desfăşurată luna trecută la Bucureşti.

Acum, Chiles a cerut Curții Supreme Federale a Elveției să reevalueze cazul.

Recursul solicită anularea hotărârii TAS și reexaminarea cauzei. Un nou proces, a spus firma ei de avocatură, i-ar permite lui Chiles să pregătească o apărare și să prezinte dovezi, „inclusiv filmările video care arată că solicitarea de punctaj a antrenorului ei a fost transmisă la timp”.

Când scorul ei a fost postat prima dată la competiție din august. 5, se părea că Chiles terminase pe locul cinci cu un scor de 13.666, puțin în afara Anei Barbosu, care marcase 13.7. Dar antrenorul lui Chiles a crezut că judecătorii au marcat-o incorect și a depus o anchetă la scurt timp după. Arbitrii au fost de acord, ajustând scorul lui Chiles cu o zecime de punct la 13.766.

În zilele care au urmat, federația română de gimnastică a făcut apel la instanța de arbitraj independentă. Completul TAS a stabilit că cererea a fost depusă cu patru secunde prea târziu și a revizuit scorul lui Chiles la 13.666. Regulile de gimnastică impun gimnastei finale a unei competiții să depună o contestație în termen de un minut.

În apelul ei la instanța elvețiană, Chiles a cerut, de asemenea, ca TAS să îl elimine pe arbitrul Hamid Gharavi de la orice audiere viitoare. Gharavi, arbitrul care prezida audierea Chiles, ofera in prezent consiliere juridica Romaniei in alte proceduri internationale, a raportat luna trecuta New York Times.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)