Jocurile Olimpice 2020 de la Tokyo încep pe 23 iulie 2021. Particularitățile evenimentului din acest an
Jocurile Olimpice de vară din 2020 se desfășoară între 23 iulie și 8 august 2021 la Tokyo, în Japonia, cu un an întârziere din cauza pandemiei de COVID-19. Ca alte evenimente sportive majore, și Olimpiada a fost „victima” crizei sanitare globale, care a condus nu numai la o amânare, ci și la implementarea unor protocoale stricte de protecție. Astfel, competițiile se vor desfășura în lipsa spectatorilor.
Jocurile Olimpice încep pe 23 iulie, la Tokyo, cu ceremonia de deschidere
Olimpiada de vară începe oficial pe 23 iulie, când are loc ceremonia de deschidere. Evenimentul se va desfășura pe Stadionul Olimpic din Tokyo. Deși arena are o capacitate de 68.000 de locuri, cu doar câteva zile înainte de start nu se știa exact care va fi numărul de persoane ce vor putea asista la deschidere.
Cu excepția sportivilor, la ceremonie ar urma să participe sub 1.000 de persoane, grupul fiind format preponderent din demnitari străini și alți invitați din categoria VIP, notează agenția niponă Kyodo.
Printre cei prezenți pe stadion se va număra și împăratul Japoniei, Naruhito, iar la eveniment ar urma să participe și prima doamnă a SUA, Jill Biden.
Deși ceremonia de deschiere este programată pentru 23 iulie, competițiile sportive încep încă de pe 21 iulie, cu meciurile de baseball/softball (Australia-Japonia) și de fotbal feminin (Japonia-Canada).
Delegația României este compusă din 55 de bărbați și 46 de femei, care vor participa la un total de 17 discipline sportive. Celor 101 sportivi li se alătură nouă rezerve, care ar putea intra în competiție pentru proba de baschet 3×3 (două persoane), canotaj (două persoane), fotbal (patru persoane) și tenis de masă (o persoană). Dacă ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, se așteaptă la „4-6 medalii” de la această ediție, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, este ceva mai optimst și spune că țara noastră ar putea obține chiar și opt medalii.
Jocurile Olimpice 2020 au fost amânate cu un an
În primăvara anului 2020, când pandemia de COVID-19 începea să capete tot mai multă amploare, devenea tot mai clar că sunt șanse mici să se desfășoare competițiile majore programate pentru acel an – fie ele turnee de Grand Slam, EURO 2020 sau Jocurile Olimpice.
Astfel, inevitabilul s-a produs în martie 2020, când Comitetul Internațional Olimpic anunța oficial că Olimpiada de vară va fi decalată cu un an, într-o premieră istorică negativă – de la înființarea Jocurilor Moderne, în 1986, era pentru prima oară când evenimentul era amânat pe timp de pace, deși acesta mai fusese anulat de două ori, în timpul războaielor mondiale.
Ce măsuri au luat autoritățile de la Tokyo pentru a preveni răspândirea COVID-19
Măsurile de protecție sanitară sunt foarte stricte, iar autoritățile nipone au reintrodus starea de urgență la Tokyo. O parte din experiența cu care se confruntă sportivii a fost relatată de Alina Rotaru, care va concura în proba de săritură în lungime și care spune că în cantonamentul de la Matsudo, unde au fost trimiși atleții români, „este carantină totală”.
„Am ajuns în Matsudo în jur de miezul nopţii, după o escală la Istanbul şi alte 11 ore cu avionul. Iar când ajuns aici am avut oarecum un şoc, pentru că regulile guvernului japonez sunt foarte, foarte stricte. Avem doar două etaje unde avem voie să ne deplasăm, la 4 şi 5. Iar să urcăm sau să coborâm o putem face doar pe scara de serviciu, liftul şi scările principale le folosesc alte persoane şi nu avem voie să luăm contact cu absolut nimeni. Timpul petrecut aici este în cameră sau la antrenament, atât. Nu avem voie la magazin, nu avem voie să facem o plimbare, nu avem voie să ne relaxăm, absolut nimic. Totul este foarte strict. Avem acele două aplicaţii pe telefon întotdeauna cu noi, este cu totul altfel. Este carantină totală”, a declarat Alina Rotaru pentru Agerpres.