Jandarmeria anunță amenzi de 8.000 de lei și dosare penale după România – Kosovo, meci întrerupt din cauza unui mesaj pro-Serbia al ultrașilor români

Publicat: 13 09. 2023, 13:47
Ultrașii români au afișat mesajul „Kosovo je Srbija” la partida cu Kosovo din preliminariile EURO 2024, miercuri, 12 septembrie 2023. Foto: Hepta.ro / SportPictures / Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Jandarmeria Capitalei a aplicat amenzi în valoare totală de 8.000 de lei pentru incidentele de la partida dintre România și Kosovo, disputat marți seară pe Arena Națională, și a anunțat că au fost identificate 458 de persoane din „grupul de suporteri care a comis fapte antisociale și din cauza căruia a fost întrerupt meciul de fotbal”, transmite Stiripesurse.ro.

Duelul dintre România și Kosovo din preliminariile EURO 2024 a fost întrerupt zeci de minute din cauză că Uniți sub Tricolor, unul dintre grupurile ultra care susține echipa națională, a afișat un banner cu mesajul „Kosovo je Srbija” (Kosovo e Serbia).

Kosovo și-a declarat independența de Serbia în 2008, iar ea este recunoscută de majoritatea statelor UE, însă nu și de România, Spania, Cipru, Grecia și Slovacia. Bucureștiul nu întreține relații diplomatice cu Priștina, dar are trupe care participă la misiunea KFOR a NATO din regiunea kosovară.

Jandarmeria anunță amenzi de 8.000 de lei după România – Kosovo

Jandarmii bucureșteni au identificat 458 de persoane „din grupul de suporteri care a comis fapte antisociale și din cauza căruia a fost întrerupt meciul de fotbal”.

„458 de persoane, care au făcut parte din grupul de suporteri care a comis fapte antisociale și din cauza căruia a fost întrerupt meciul de fotbal dintre echipele reprezentative ale României și Republicii Kosovo, au fost identificate până la acest moment în vederea luării măsurilor legale împotriva celor responsabili de încălcarea cadrului legal în vigoare”, se arată în comunicatul Jandarmeriei, care a menționat că „se fac verificări pentru identificarea și sancționarea altor persoane care au încălcat cadrul legal în vigoare”.

Totodată, jandarmii au precizat că au fost întocmite trei acte de sesizare în vederea înaintării către organele abilitate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

Au fost aplicate 17 amenzi contravenționale, în valoare totală de 8.000 de lei.

„După întreruperea meciului, în urma consultării reprezentanților Federației Române de Fotbal și ai UEFA, unul dintre obiectivele avute în vedere a fost detensionarea situației, astfel încât meciul să fie reluat în condiții de siguranță, fără a-i pune în pericol pe ceilalți spectatori și de a nu se lua decizia anulării jocului sportiv. Astfel, jandarmii împreună cu reprezentanții Federației Române de Fotbal au intervenit imediat pentru a discuta cu membrii acestei facțiuni de suporteri pentru conștientizarea riscurilor asociate afișării mesajelor care incită și pot crea o atmosferă tensionată în cadrul evenimentului sportiv și riscului de a pierde meciul la «masa verde»”, mai spune Jadarmeria Capitalei, printre altele.