Incident la Jocurile Olimpice de la Paris. Un spectator a fost evacuat pentru afișarea unui banner pro-Taiwan (VIDEO)

Publicat: 03 08. 2024, 14:46
02 August 2024, France, Paris: Olympic Rings adorn the Eiffel Tower during the Paris 2024 Olympic Games. Photo: John Walton/PA Wire/dpa

Un scandal politic a izbucnit la Jocurilor Olimpice de la Paris. Un spectator a fost evacuat din arenă în timpul competiției de badminton pentru că a afișat un banner verde cu mesajul „Taiwan”.

Agresiunea s-a petrecut vineri, în timpul unei partide în care juca taiwanezul Chou Tien-chen și a fost relatată de doi jurnaliști Reuters, care au văzut cum spectatorul a fost evacuat cu forța pe o scară, în timp ce țipa.

Acest episod a stârnit reacții puternice, inclusiv condamnări din partea Ministerului Afacerilor Externe din Taiwan, care a catalogat acțiunea ca fiind o încălcare a libertății de exprimare.

Agresiunea a avut loc în contextul tensiunilor politice legate de statutul Taiwanului, care participă la Jocurile Olimpice sub numele de „Chinese Taipei” pentru a evita obiecțiunile Chinei, care pretinde că Taiwanul este parte a teritoriului său. Regulile Olimpice specifică interzicerea afișării simbolurilor naționale neoficiale, inclusiv steagul Taiwanului, ceea ce a dus la acest incident. De asemenea, se menționează că bannerul verde folosit de spectator avea legătură cu culoarea Partidului Progresist Democrat din Taiwan, care este asociată frecvent cu mișcarea pentru independența Taiwanului.