Ambulanţa l-a găsit pe Ilie Balaci în stop cardio-respirator. S-a încercat resuscitarea zeci de minute / Mesajul emoționant al lui Hagi (FOTO, VIDEO)

Publicat: 21 10. 2018, 13:25
Foto: libertatea.ro

Fotbalul românesc este lovit de o nouă tragedie. Ilie Balaci, marele fotbalist al Craiovei Maxima, a încetat din viață duminică dimineaţă, la vârsta de 62 de ani, după ce a suferit un stop cardio-respirator, informează B1 TV.

Fostul mare fotbalist al Craiovei Maxima s-a simţit rău duminică dimineaţă, iar familia a chemat ambulanţa. La scurt timp fotbalistul a căzut ca secerat. Medicii de pe salvare au încercat din răsputeri să îi salveze viața. După aproape o oră de resuscitări, Balaci a fost declarat mort, în urma unui stop cardio-respirator.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

„În jurul orei 9,40, a fost anunţat apelul la 112. Imediat, la locuinţa de familie a fotbalistului s-a deplasat un echipaj cu medic de la SAJ Dolj, care a găsit victima în stop cardio-respirator. Ulterior, s-a luat decizia de a mai trimite în sprijin la caz încă un echipaj SMURD cu medic. După executarea timp de mai multe zeci de minute a manevrelor de resuscitare (conform protocolului medical), a fost declarat decesul fotbalistului”, a precizat ISU Dolj, pentru Agerpres.

”Nu există cuvinte ca să exprime durerea acestei pierderi imense. Odihnește-te în pace, Ilie Balaci!”, a scris, pe Facebook, Gică Hagi. Acesta apublicat și o poză veche în care apare alături de Ilie Balaci.

Născut pe 8 septembrie 1956, la Bistreţ, Balaci a fost supranumit „Minunea blondă” şi este omul de care se leagă marile succese ale Universităţii Craiova din anii ’80.

Ilie Balaci a început să joace fotbal la nouă ani, în 1965, la „piticii” Universității Craiova, şi a debutat în prima divizie la mai puţin de 17 ani.

O jumătate de an mai târziu, a devenit cel mai tânăr debutant în echipa națională, într-un meci contra Franţei, de la Paris.

Balaci a marcat primul gol sub „tricolor” pe 6 octombrie 1976, într-un amical Cehoslovacia – România 3-2, iar în 12 mai 1982 a fost în premieră căpitanul naţionalei într-un amical Argentina – România.

Ultimul meci la echipa naţională pentru Balaci a fost şi ultimul al lui Mircea Lucescu pe banca tehnică: România – Austria 4-0, pe 10 septembrie 1986, în preliminariile Euro 1988.

A adunat 69 de selecții şi a marcat de opt ori pentru naţionala României, iar în două rânduri a fost desemnat cel mai bun fotbalist din România.

Balaci s-a accidentat în apogeul carierei, la 27 de ani, când era liderul „Craiovei Maxima” şi cel mai bun jucător român, şi a avut un final prematur de carieră, la 31 de ani, din cauza problemelor de sănătate.

Cea mai gravă accidentare care a pus punct carierei sale de fotbalist a fost provocată de fundașul Vasile Arezanov, într-un meci de campionat jucat la Baia Mare, pe 21 februarie 1984. Din acest motiv a ratat şi Campionatul European din Franța, din 1984, deși a contribuit din plin la calificare.

Ca jucător a câştigat trei titluri cu Universitatea Craiova, patru Cupe ale României şi a fost semifinalist al Cupei UEFA cu gruparea din Bănie, care a devenit în sezonul 1982-1983 prima echipă din ţara noastră care ajunge în careul de aşi al unei cupe europene.

Ca antrenor, Ilie Balaci a pregătit mai multe echipe din ţară şi din străinătate. A fost antrenor pentru Dinamo, la tineret, pentru Pandurii Târgu Jiu, Drobeta Turnu Severin și Universitatea Craiova. În anul 1991 a părăsit România pentru a antrena în Asia și Africa, unde a câștigat 21 de trofee cu şapte cluburi și a fost supranumit „Prințul deșertului”.