FRF a stabilit Protocolul medical pentru actualul sezon din fotbalul românesc. Sancțiunile prevăzute, cuprinse între 5.000 și 100.000 de lei, sunt contestate de LPF
Comitetul de Urgență din Federația Română de Fotbal (FRF) a decis aprobarea Protocolului medical, care trebuie respectat pe durata competițiilor din sezonul 2019 / 2020, cu sancțiuni cuprinse între 5.000 și 100.000 de lei pentru cei care nu-l respectă.Pentru acest demers, forul a luat în considerare și faptul că, între timp, Liga 1 a contabilizat primele cazuri de COVID-19, la FC Botoșani și la Dinamo București, care au condus la amânarea adouă partide din prima etapă de după pauza provocată de pandemia de coronavirus.
Comunicatul FRF cu privire la Protocolul medical și sancțiunile pentru cei care nu-l respectă
Astăzi, 12 iunie 2020, Comitetul de Urgență FRF a decis aprobarea documentului care reglementează desfășurarea competițiilor fotbalistice în contextul pandemiei COVID-19.
Decizia Comitetului de Urgență FRF a fost luată având în vedere Ordinul nr. 601/971/2020 emis de Ministerul Tineretului și Sportului și Ministerul Sănătății pentru aprobarea regulamentelor privind competițiile necesar a fi respectate pentru reluarea competițiilor sportive organizate în aer liber sau în bazine acoperite sau aflate în aer liber, precum și a activităților de pregătire sportivă în spații închise, în bazine acoperite sau aflate în aer liber de către sportivii profesioniști, sportivii de performanță și/sau legitimați.
Totodată, decizia a fost aprobată luând în considerare testarea pozitivă a unor persoane din cadrul unor cluburi participante la competițiile organizate de FRF și LPF și constatând necesitatea creșterii gradului de conștientizare, cu privire la riscurile existente și măsurile necesar a fi adoptate pentru prevenirea acestor riscuri, atât al reprezentanților cluburilor cât și al jucătorilor, staff-ului tehnic și al celorlalți oficiali.
Astfel, s-a decis aprobareaProtocolului medicalnecesar a fi respectat pe durata desfășurării competițiilor aferente sezonului 2019/2020, astfel cum a fost modificat, și a sancțiunilor aferente încălcării acestuia.
LPF contestă sancțiunile suplimentare stabilite de FRF pentru cluburile din Liga 1
Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a anunțat, vineri seară, că reclamă sancțiunile suplimentare stabilite de FRF pentru cluburile din Liga 1 care încalcă Protocolul medical, pe motiv că acestea ar putea avea efecte negative asupra echipelor.
„În cursul zilei de astăzi, FRF a transmis către LPF hotărârea nr. 18 din data de 12 iunie 2020 prin care se urmăreşte, printre altele, completarea Protocolului de Reluare a Competiţiilor elaborat de FRF cu sancţiunile pentru încălcarea acestui protocol. FRF a solicitat printr-un email ca această hotărâre să fie semnată şi de către Gino Iorgulescu, preşedintele LPF şi prim-vicepreşedintele FRF. Precizăm că până la această oră nu a existat nicio consultare telefonică între domnii Burleanu şi Iorgulescu cu privire la aspectele cuprinse în hotărârea menţionată mai înainte, situaţie pe care o considerăm extrem de regretabilămai ales prin prisma eventualelor consecinţe negative asupra cluburilor din Liga I, prin adăugarea unor sancţiuni suplimentare faţă de cele prevăzute deja în cadrul legislaţiei naţionale”, arată comunicatul LPF.
Primele cazuri de COVID-19 în Liga 1 au condus la amânarea a cel puțin două partide din Liga 1
Liga 1 trebuia să reînceapă vineri, cu partida dintre Universitatea Craiova și FC Botoșani, dar echipa moldoveană a înregistrat două cazuri de COVID-19 – medicul și un jucător – astfel că meciurile sale au fost, pentru moment, suspendate. Același lucru s-a întâmplat și cu partidele lui FC Dinamo București, în condițiile în care magazionerul formației a fost depistat și el cu infecție cu coronavirus. Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului, a avut o primă reacție pe acest subiect și susține că deși regretă situația creată, ea„putea fi evitată dacă rămâneam la planul inițial în care jucătorii stăteau în cantonament”.
„Este un eveniment nefericit care ne confirmă că trebuie să fim foarte precauţi. Vedem acum, la doar 24 de ore distanţă de primul meci din Liga I, că acel cadru gândit de Ministerul Tineretului şi Ministerul Sănătăţii şi protocoalele medicale ale FRF şi LPF au un rol critic în a-i apăra pe toţi fotbaliştii şi sportivi, nu doar pe cei de la o anumită echipă. Îmi pare rău de situaţia creată, dar sunt sigur că ea putea fi evitată dacă rămâneam la planul iniţial în care jucătorii stăteau în cantonament. Cluburile şi LPF au spus că au luat toate măsurile, de aceea nu înţeleg de ce s-a ajuns la infectări”, a declarat ministrul Ionuț Stroe, pentruAgerpres.