Elisabeta Lipă, mesaj-manifest pe fondul declinului sportului românesc: „Mă întreb când ne vom trezi”

Elisabeta Lipă, mesaj-manifest pe fondul declinului sportului românesc: „Mă întreb când ne vom trezi
Elisabeta Lipă

Elisabeta Lipă,  canotoarea care a participat la 6 olimpiade, de 25 de ori campioană a României, și-a exprimat nemulțumirea cu privire la lipsa interesului Guvernului pentru promovarea sportului în rândul tinerilor.

Fosta marea campioană, actuală președintă a Federației Române de Canotaj, nu mai poate sta impasibilă. Ea a susținut un discurs manifest asemănător celui pe care l-a avut Anamaria Brânză, după Jocurile Olimpice de anul trecut.

„Eu de fiecare dată când mă întâlnesc cu preşedintele sau cu premierul vreau să ştiu ce se doreşte de la sportul românesc. Dacă se doresc medalii, atunci trebuie să ştie că medaliile astea nu vin oricum.

Avem exemple de ţări din jurul nostru, care erau pe nicăieri şi au ajuns pe locul 10-11 pe naţiuni la Jocurile Olimpice. Deci înseamnă că au investit. Noi, la ora actuală, în afară de nucleele astea mai mici sau mai mari de sportivi olimpici nu avem nimic”, a declarat Lipă.

Elisabeta Lipă: „Nu o să mai vedem sportivi care să participe la 5 sau 6 ediţii ale Jocurilor Olimpice”

Multimedaliată la Jocurile Olimpice, Lipă a subliniat faptul că aria de selecție este extrem de scăzută la nivelul României. Astfel, sunt slabe șanse ca țara nostră să mai câștige medalii la următoarele ediții ale competițiilor internaționale majore.

„Nu avem sport în şcoală, selecţia e din ce în ce mai precară… Găsim din ce în ce mai puţini copii, iar ei sunt din ce în ce mai puţin dispuşi să vină către sportul de performanţă. Suntem pe podium la obezitate în Uniunea Europeană şi mă întreb când ne vom trezi. Şi nu mă refer la înalta performanţă, nu, mă refer la mişcare. Pentru că înalta performanţă se va realiza dacă zi de zi se vor face mişcare cât mai mulţi copii în grădiniţe, în şcoli…

Din păcate, tot timpul când e de redus, se reduce de la sport. Să ne uităm şi acum, în pandemie, unde au fost făcut centrele de vaccinare? În sălile de sport. De ce? Cu ce a greşit sportul de el e tot timpul pedepsit. Eu nu zic că nu trebuiau făcute centrele de vaccinare, dar de ce în sălile de sport care şi aşa sunt puţine?”, a mai transmis Lipă.

„Mi-aş dori enorm de mult să ne calce pe urme măcar un copil, dar la cum se manifestă această generaţie şi la cum le vedem priorităţile, cu regret spun că nu o să mai vedem sportivi care să participe la 5 sau 6 ediţii ale Jocurilor Olimpice.

Acum dacă mai prinzi un sportiv să participe şi la a doua ediţie a Jocurilor din carieră eşti fericit ca preşedinte de federaţie. Trebuie să înţelegem că sportul are nevoie de reforme. Întotdeauna reformele dor, dar te doare acum şi te bucuri pentru 4 sau 8 ani, pentru că unitatea de măsură în sportul românesc o reprezintă Jocurile Olimpice”, a mai punctat Lipă.

După 24 de ani de activitate, celebra canotoare a cucerit 5 medalii de aur, 2 de argint și una de bronz la cele 6 olimpiade. În anul 2000, a fost declarată cea mai bună canotoare a secolului de către Federația Internațională de Canotaj. Este maestră emerită a sportului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`