Arbitrul român Sebastian Colţescu se află în centrul unul scandal de proporții după ce, marți seară, în timpul meciului dintre Paris Saint Germain şi Istanbul Bașakșehir, s-a referit la antrenorul secund al turcilor, fostul internaţional camerunez Pierre Webo, cu apelativul „negrul ăla”. Webo a interpretat cuvântul folosit de Colțescu ca ”negro”, un termen care în multe limbi este considerat o insultă. Sebastian Colțescua fost arbitru de rezervă la meciul din etapa a șasea a Ligi Campionilor.
Exprimarea nefericită a arbitrului român a fost fost catalogată drept un gest de rasism și taxată de mai multe voci, inclusiv de președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan. Totuși, apelativul ”negru”, folosit de Colțescu, nu este considerat un termen rasist în limba română. Pe de altă parte, ”negro” are conotații rasiste inclusiv în limba română. Astfel, cel mai probabil, cei care au auzit felul în care s-a exprimat arbitrul au interpretat termenul folosit de el ca ”negro”.
De altfel, nici în limba engleză termenul ”black” (negru – n.r.) nu este considerat rasist. Un exemplu în acest sens este acela că în Statele Unite ale Americii, referirile la Barack Obama a fost făcute folosind expresia „black President”.
În plus, de-a lungul timpului, au existat mai multe situații în care sportivi străini s-au adresat cu apelativul „țigan” la adresa unor români, gesturi care, în momentele respective nu au fost sancționate ca fiind rasiste.
Un exemplu este cel din 2002, de la meciul Franța – România, atunci când francezii i-au catalogat pe români drept ”țigani”. S-a întâmplat cu ocazia unui meci amical de la Paris al celor două naționale, când pe un afiș de prezentare a partidei, România a fost reprezentată simbolic printr-un țigan care cântă la vioară, în timp ce francezii erau reprezentați de de Zinedine Zidane sau Thierry Henry. Simțindu-se jigniți, jucătorii României au cerut atunci anularea partidei, însă până la urmă meciul a avut loc și Franța a învins cu scorul de 2-1.
În 2010, fanii lui Napoli scriau pe site-urile lor, înaintea unui meci Steaua, că românii sunt „un neam de țigani”.
Iar în anul 2016, jucătoarea franceză de tenis Caroline García a făcut-o ”țigancă” pe românca Irina Begu, în timpul unui meci. „Pierd cu brio în fața acestei țigănci nenorocite, o să vezi”, a spus atunci Caroline Garcia, referindu-se la adversara sa din România.
Revenind la incidentul în care a fost implicat arbitrul Sebastian Colțescu, jucătorii lui Istanbul Bașakșehir au părăsit terenul în prima repriză a duelului cu Paris Saint-Germain din Liga Campionilor, după reacția nefericită a românului.
Reprezentanții UEFA au luat decizia ca partida să se joace miercuri, de la ora 19:55, şi să continue din minutul 14.Totodată, UEFAa precizatcă în fotbal „rasismul şi discriminarea nu își au locul” și a anunţat că va efectua „o anchetă aprofundată” în acets caz.