Decizia radicală pe care o poate lua Simona Halep. Jucătoarea noastră scoate as-ul din mânecă
Simona Halep a fost sfătuită să meargă la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), după ce Tribunalul Sports Resolutions a întârziat verdictul în cazul de dopaj în care este implicată campioana noastră.
Mădălina Diaconu, fostă juristă a Comitetului Olimpic Internaţional, vine cu un sfat clar pentru Simo, de a merge la TAS.
Cazurile de contaminare, speciale
Tribunalul Sports Resolutions nu a venit cu un verdict, după 60 de zile de la audieri, chiar dacă termenul este de 14 zile.
”Simona poate deschide, acum, acțiune împotriva Sport Resolutions și a Agenției de Intergritate a Tenisului la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Este foarte greu, se poate, nu este imposibil, dar este foarte greu!
Ar trebui în acest caz ca Sport Resolutions să întârzie atât de mult cu sentința arbitrală încât să se poată demonstra că, practic, s-au făcut vinovați de denegare de dreptate.
Orice este posibil, dar cazurile de contaminare sunt deosebit de speciale. În categoria de cazuri speciale de dopaj, practic ce i s-a cerut Simonei de către panelul Sport Resolutions a fost să aducă dovada sau dovezile, foarte solide, foarte clare și îndestulătoare despre două aspecte.
Primul aspect, foarte important, să demonstreze cum a ajuns substanța interzisă în corpul său, altfel decât printr-o intenție de dopaj.
În al doilea rând, să demonstreze, de asemenea, cu dovezi foarte, foarte clare și suficiente, că nu a avut, nicio secundă, intenția de a se dopa și că nici nu a fost neglijență, ea sau echipa ei, în situația dată.
Sunt două condiții foarte greu de demonstrat, dar se pot demonstra. Au mai fost cazuri în care alți sportivi, care au avut de-a face cu cazuri de contaminare, mai ales alimentară, au reușit să obțină câștig de cauză mai ales la TAS, la Lausanne.
Vestea bună este că tocmai s-au îmbunătățit procedurile la TAS! A fost publicat un nou regulament care, acum, prevede termene mult mai scurte și care sunt imperative, de data aceasta, pentru arbitri.
Acum, la TAS s-a schimbat situația și s-au introdus niște termene care sunt imperative. Este greu de estimat, însă, presupun că, în acest caz, dacă s-ar ajunge la TAS, ar fi un dosar care s-ar putea rezolva între 6 și 8 luni, probabil”, a spus Mădălina Diaconu, potrivit ProSport.