Din 1 ianuarie 2024, sportul din România va fi afectat de o nouă lege fiscală, Legea 296/2023, semnată de președintele Klaus Iohannis. Legea aduce costuri mai mari pentru închirierea bazelor sportive și organizarea evenimentelor sportive. Cu privire la cluburile subvenționate de primării, cum ar fi U Cluj sau FC Voluntari, Dan Șucu susține că acestea beneficiază de sprijin financiar și ar trebui să se concentreze pe dezvoltarea infrastructurii sportive și competițiile locale, deși vor trebui să facă față costurilor mai mari din cauza noilor reguli fiscale.
Legea 296/2023 intră în vigoare la 1 ianuarie 2024 și afectează sportul românesc prin majorarea TVA-ului de la 5% la 9% pentru evenimentele sportive și închirierea bazelor. Acest lucru influențează vânzarea de bilete și dreptul de utilizare a facilităților sportive cu codurile CAEN 9311 și 9313. Dan Șucu consideră că noile măsuri avantajează cluburile de stat și creează probleme pentru cele private, conform legii promulgate de Iohannis.
Patronul Rapidului crede că echipele susținute de primării vor beneficia de sprijin financiar, în timp ce cluburile private vor suporta taxele pe cont propriu. Investitorul din Giulești consideră că echipele mici, în special cele din ONG-uri, vor fi cele mai afectate, deoarece nu pot deduce TVA.
„Sunt greu de înțeles. În mod normal, bazele sportive sunt furnizoare de sănătate. Dar mai grav este ce se întâmplă pe partea de organizare de evenimente, acolo unde numai cluburile cu fani vor simți taxarea suplimentară. Cluburile finanțate de Primării vor primi banii înapoi sub formă de subvenții.
De exemplu, clubul FC Voluntari, care are 300 de spectatori, nu va fi afectat. Va trebui să plătească într-adevăr mai mult pentru închirierea stadionului și pentru bilete, dar va primi, pur și simplu, bani mai mulți de la Primărie. Toți cei care sunt subordonați comunităților, cum e și U Cluj, vor plăti puțin în plus, dar puținul ăla li se va întoarce înapoi tot de la Primărie.
E clar! Sunt niște măsuri împotriva celor independenți, care vor să stea pe picioarele lor, drepți. E o lege făcută pentru cei care stau cu mâna întinsă, la cerșit și cu capul plecat. Doar cei care sunt independenți și stau pe picioarele lor vor plăti mai mulți bani.
Banii noștri, banii investiți de privați în sport sunt luați și folosiți în alte direcții. Rapidul nu numai că nu primește nimic de la stat, dar noi plătim cel puțin un milion de euro sub formă de impozite. Marea problemă e alta…
Vor fi lovite în plin cluburile sportive mici, din București și din țară, care nu au infrastructură proprie, pentru că ele sunt ONG-uri în marea majoritate și nu deduc TVA-ul, adică va fi o cheltuială pe care nu o pot recupera în niciun fel. Nu vor putea face ca Rapid, de exemplu, care va închiria stadionul cu 19% TVA, dar va deduce TVA-ul din comercializarea de bilete”, a transmis Dan Șucu, conform GSP.