Cum s-ar fi contaminat, de fapt, Simona Halep cu Roxadustat. Noi amănunte din scandalul de dopaj

Publicat: 10 05. 2023, 20:16
Actualizat: 10 05. 2023, 20:18
Șeful WTA, Steve Simon, a afirmat că se bazează pe sistemul antidoping din tenis, dar și în Simona Halep are încredere.

Gabriela Andreiașu, directoarea Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD), a făcut public faptul că suplimentele nutritive folosite de Simona Halep au fost contaminate cu Roxadustat.

Cum ar fi ajuns Roxadustat-ul în organismul Simonei Halep

Gabriela Andreiașu, Directoarea Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD), este implicată în mod direct în scandalul de dopaj al Simonei Halep, fiind singura româncă care are un rol important în acest caz.

Femeia ocupă un post în cadrul Autorității de Gestionare a Rezultatelor și are acces la sistemul de management și administrare Anti-Doping (ADAMS), care garantează securitatea și confidențialitatea probelor.

Directoarea ANAD a explicat că există mai multe modalități prin care un supliment nutritiv poate fi contaminat cu o substanță interzisă în lumea sportului, anunță CanCan.

„Dacă, anterior, în procesul de fabricare s-au produs, în mod legal, anumiți steroizi anabolici androgeni folosiți pentru tratarea anumitor afecțiuni iar coloanele, aparatura utilizate la producerea substanțelor respective, considerate de noi (n.r. Agenția Mondială Anti-Doping, WADA, respectiv Agenția Națională Anti-Doping, ANAD) interzise, nu au fost curățate, igienizate correct, aparatura poate contamina produsul următor (n.r. suplimentul nutritiv).

Directoarea ANAD susține că au mai fost cazuri de dopaj care au avut legătură cu suplimentele nutritive consumate de marii sportivi, însă nu cu Roxadustat.

„Au fost câteva cazuri de dopaj care au avut legatură cu consumul suplimentelor nutritive contaminate, nu cu Roxadustat!

Am lucrat cu alte autorități naționale (ANSVSA, Agenția Nașională Sanitară și pentru Siguranța Alimentelor) care, în urma sesizării noastre, au scos de pe piață produsul Rein, care nu avea etichetată o substanță care era încadrată la secțiunea stimulente sau capsula de slăbit (cu care a fost prins dopat Adrian Mutu) care nu avea etichetată subutramină, care este tot un stimulent.

Am avut și un ceai care se comercializa la Lidl și a fost retras, tot de ANSVSA, pentru că avea o cantitate foarte mare de THC (n.r. trans-tetrahidrocanabinol), cannabis, în termeni mai simpli”, a mai adăugat Gabriela Andreiașu.