Cum explică FRF gafa monumentală de arbitraj a sistemului VAR care a dezavantajat echipa condusă de Gică Hagi

Publicat: 06 02. 2024, 16:35
Actualizat: 06 02. 2024, 16:35
Gică Hagi. Sursa foto: Hepta - SportPictures / Sorin DANIELCIUC/SPORT PICTURES

Video Assistant Referee, mai pe scurt VAR, nu prea reușește să explice anumite decizii luate pe terenul de fotbal nici prin campionatele importante ale Europei, așa că, ce l-ar face mai breaz la noi?

Introdus cu mare tam-tam, ca un adevărat cavaler al dreptății in fotbal, în mare parte sistemul de asistență video fragmentează jocul și mărește timpii morți, reușind să tulbure și mai mult apele, cum s-a întâmplat în ultimul meci din etapa a 24-a din Liga 1, în care s-au confruntat FCSB și Farul Constanța.

Meci egal, două goluri, două erori de arbitraj

Meciul s-a încheiat egal, scor 1-1, și, la fel ca și golurile, tot două au fost și erorile monumentale de arbitraj.

Îîn minutul 58 al partidei, Farului i s-a anulat un gol pentru un ofsaid semnalizat aiurea de tușier.

Decizia a fost validată și de analiza arbitrajului video, dar majoritatea specialiștilor spun că acest lucru a fost posibil doar printr-o abordare cu totul ridicolă a modului în care s-au tras liniile prin care se stabilea poziția jucătorilor implicați în faza respectivă, din care s-a dorit să reiasă că atacantul Farului se află în poziție afară din joc!

Explicația FRF: triangulație eronată, linii trasate greșit

Într-un comunicat publicat pe website-ul instituției, Federația Română de Fotbal oferă aceeași explicație  în ceea ce privește anularea golului echipei Farul și indică și vinovatul: operatorul de reluări.

”La meciul FCSB – Farul Constanța din etapa 24 a existat o situație de analiză a unei posibile poziții afară din joc, soluționată greșit de către operatorul de reluări, acest fapt conducând la anularea unui gol marcat de echipa oaspete.

Operatorul de reluări nu a respectat întocmai procedura de trasare a liniilor aferente jucătorului aflat în atac, acest lucru ducând la apariția unor denaturări ale distanțelor dintre jucătorii implicați în analiza fazei suspecte de ofsaid.

Operatorul de reluări a utilizat greșit procedura numită triangulație, folosită atunci când un jucător se află cu o parte a corpului în aer și, astfel, rezultatul analizei a fost unul eronat.

De menționat faptul că analiza a durat mai mult decât în mod obișnuit pentru a stabili cu exactitate momentul lovirii mingii, proces dependent de sincronizarea camerelor de filmat, și pentru că procesul de analiză a fost repetat de trei ori, de fiecare dată cu același rezultat eronat.

Pentru greșeala din meci operatorul de reluări a fost sancționat și reținut de la delegări pe o perioadă nedeterminată”, a scris FRF în comunicat.