Cum este folosită Simona Halep în războiul lui Ion Țiriac pentru preluarea arenelor BNR

Publicat: 11 10. 2017, 18:22

Sportul și politica rămân două domenii care intersectează de foarte multe ori, în cele mai multe ori cățăratul pe munca unor sportivi care ating performanțe incredibile pentru a atinge anumite interese.

Ultima dovadă pentru acest lucru este războiul pentru controlul arenelor de tenis din zona Cotroceni ce sunt deținute în prezent de către Banca Națională a României (BNR), dar omul de afaceri Ion Țiriac, la rândul său fost jucător de tenis, contestă acest drept de proprietate.

Acest conflict BNR- Țiriac a picat fix în momentul în care Simona Halep a reușit după multă așteptare să ajungă pe primul loc mondial în clasamentul WTA.

Această performanță unică pentru tenisul feminin românesc este acum folosită de către Ion Țiriac și tabără care îl susține pentru a cere ca BNR să piardă controlul asupra arenelor din Cotroceni, astfel încât acestea să poată să ajungă în proprietatea omului de afaceri.

Argumentul folosit de această tabără nu este cel că Ion Țiriac dorește să își mai treacă o avere încă o proprietate, precum multe altele pe care le-a preluat după 1989, ci ca sportive precum Halep nu se pot antrena și nu pot juca în fața fanilor proprii.

Aici, argumentul este însă un pic contrazis chiar de pe situația de la teren. Simona Halep a avut șansa istorică de a deveni numărul 1 mondial chiar în București la turneul găzduit în prima săptămână de după Wimbledon de Arenele BNR, dar a refuzat să participe. În plus, nici la turneul din 2015 Simona Halep nu a dorit să participe, deci putem vedea clar că Halep nu este atât de direct interesată de aceste Arene BNR pentru că turneul WTA găzduit aici nu îi trezește prea mult interesul.

De altfel, la acuzele lui Ion Țiriac că din cauza BNR nu se pot organiza turnee ATP sau WTA la București a răspunsul și institușia în urmă cu o zi. Purtătorul de cuvânt BNR a precizat că Țiriac a organizat până în 2015 turnee gratis pe terenurile BNR și atunci nu s-a mai plâns, iar omul de afaceri știe prea bine că problema este una de capacitate legală a BNR de a investi pentru modernizarea bazei și nicidecum de cine e proprietar.

"Dincolo de populismul pe care anumiti politicieni vad ca il utilizeaza, reamintim ca noi intelegem foarte clar atat solutia, cat si situatia. Ce ne intereseaza pe noi, in acest moment, e sa repunem arenele in circuit. Deci, atata vreme cat s-a putut juca acolo, s-a jucat. Pana in 2015, domnul Tiriac a putut organiza turneele internationale acolo si nu l-am auzit sa aiba probleme de proprietate. Nu s-a schimbat nimic cu proprietatea de atunci.

Faptul ca noi n-avem posibilitatea sa investim, din nou, din motive legale, si ca n-am gasit nici noi, dar nici guvernul, pentru ca ne-am adresat de trei ori guvernelor succesive din perioada respectiva, solutia de a-l repune in circulatie. Probabil ca nu-i mai convine… Domnul Tiriac, repet, organiza gratis turneele de la Bucuresti. Si cred ca era o oportunitate de afacere foarte buna pe care o regreta acum. Dar repet, si as vrea sa consemnati asta, si interesul nostru este, si intelegem acest lucru, ca pe arena respectiva, intr-o forma sau alta, sa se joace tenis! Dar reamintesc faptul ca, in actualele conditii, pe arene nu se mai poate juca tenis. Ele sunt compromise. N-au avize de niciun fel. Probabil ca solutia este o reconstructie radicala", a transmis BNR prin purtătorul său de cuvânt.

În schimb, Ion Țiriac nu cere găsirea de soluții legale privind posibilitatea ca arenele să fie modernizate pentru a putea găzdui în continuare competiții de înalt nivel ci vrea ca prin lege sau în urma unei decizii a instanței, arenele BNR să nu mai figureze în proprietatea băncii naționale ci astfel să poată să fie cumpărate ulterior de el.

În acest context, reamintim o vorbă spusă la începutul anului de către Ion Țiriac care a provocat scandal în spațiul public și care a ridicat și semne de întrebare privind felul în care își desfășoară și Țiriac afacerile.

"Eu, între un hoț și un prost, prefer hoțul. După hoț mai rămâne ceva. După prost, nu mai rămâne nimic", spunea atunci Țiriac, chiar în plin scandal privind modificarea codurilor penale care au scos sute de mii de oameni în stradă.

În acest context, trebuie să privim și dezvăluirea făcută de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, un fin cunoscător al lumii tenisului mondial, dar în special românesc. Acesta a povestit cum Halep a vrut să își construiască un teren în interiorul complexului, dar nu a reușit.

"Pot să vă spun că Simona s-a antrenat pe zgură la Arenele BNR, în primăvară, şi ştiu din anumite surse că a vrut să-şi facă un teren sintetic în baza de acolo. A cerut acest lucru, a făcut demersuri, dar nu i s-a aprobat", a spus Cristian Tudor Popescu, potrivit republica.ro.