Cum contribuie cazinourile online la creșterea economică în România
Veniturile la bugetul local generate de activitatea cazinourilor online din România sunt însemnate. Toate taxele aplicate pentru depunerile sau retragerile clienților sunt taxate la sursă și rămân la bugetul de stat. Cele mai bune cazinouri online, conform informațiilor de pe acest site, sunt branduri internaționale, care au oferte, premii și bonusuri doar pentru jucătorii români.
Jucătorii români nu pot paria la cazinouri online din alte țări
Cu toate că facem parte din UE și există un tratat privind funcționarea pieței unice, jucătorii din România nu pot paria la cazinouri online din altă țară, și nici viceversa nu este posibil. Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) reglementează piaţa internă a UE, care reprezintă un spaţiu fără frontiere interne, în care este asigurată libera circulaţie a mărfurilor şi a serviciilor.
Acest principiu nu se aplică industriei jocurilor de noroc. În anul 1992, statele membre au discutat pentru prima dată chestiunea jocurilor de noroc în contextul pieței unice și au stabilit să nu se adopte niciun fel de măsură pozitivă cu privire la sectorul jocurilor de noroc. Din acest motiv, nu este permis accesul jocurilor de noroc dintr-o piață a unui stat membru în piața unui alt stat membru.
Jucătorii români nu pot să-și cheltuiască banii în altă țară pentru a juca online, dar nici străinii nu pot juca la noi în țară, dacă nu joacă de pe un dispozitiv cu IP localizat în țara noastră. Toate taxele percepute de stat din depunerea și câștigul la jocuri de noroc se strâng din buzunarele românilor.
Aproape 100% colectare a taxelor și impozitelor la bugetul de stat
Din industria jocurilor de noroc se colectează mult și bine, este una dintre puținele industrii care plătesc la timp și complet la bugetul de stat, iar acest lucru este confirmat de rapoartele ANAF. Sunt 999 de Operatori licențiați clasa I înregistrați la ONJN, care au solicitat autorizare și licență pentru jocurile online. Conform rapoartelor ANAF, companiile licențiate, terestre și online, au cifră de afaceri estimată la 2,3 miliarde pentru 2022 și este plătitor de top.
Impozitele sunt colectate 100% la sursă de la clienți, la care se adaugă costurile pentru licențe și alte taxe plătite către statul român. În acest domeniu lucrează aproximativ 45.000 de persoane, online și offline, de aici rezultând alte încasări la bugetul de stat. Se plătesc, cu aproximație, 790.000 euro la bugetul de stat, cu grad de colectare de peste 99%. Cifrele încasărilor se raportează la încasările dinaintea majorării taxelor directe.
Care sunt taxele plătite către stat?
Conform normelor în vigoare, orice depunere se taxează cu 2%. Deci, dacă depui 50 de lei pentru a juca, vei plăti 1 leu impozit la stat. Se impozitează inclusiv retragerea câștigurilor din jocurile de noroc cu 3% la o retragere de până la 10.000 RON. Dacă retragi peste 10.000 lei până la 66.750 lei, inclusiv plătești o taxă de 300 lei + 20% pentru ceea ce depășește suma de 10.000. Dacă ai un câștig de peste 66.750 lei, plătești o taxă de 11.650 + 40% pentru ceea ce depășește suma de 66.750.
Taxarea se face la sursă, adică exact atunci când clientul depune sau retrage banii din contul de client. Societatea care administrează cazinoul trebuie să declare impozitul pe venituri din premii și din jocurile de noroc lunar și anual. Lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut, și anual până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.
Se impozitează inclusiv veniturile din premii
Cazinourile online din România își atrag clienții prin bonusuri și premii pe care le oferă la înregistrare sau în cadrul unor concursuri pentru clienții deja înregistrați. Veniturile din premii se impozitează cu cotă de 10% aplicată asupra venitului net, calculat prin scăderea din venitul brut a sumei de 600 lei pentru fiecare premiu. Impozit pe venitul din premii se calculează din venitul din premii de 600 lei x 10%. Aceste schimbări de impozitare care s-au impus la mijlocul anului 2022.
Verificarea contului de client ca măsură de siguranță
Jocul în cazinourile online nu se face la voia întâmplării. Nu poți paria la jocurile de cazinou dacă nu ai un cont de jucător. Pentru a înregistra un cont de jucător trebuie să ai peste 18 ani, să completezi datele personale din care să rezulte acest lucru. În primă fază se verifică adresa de mail și numărul de telefon. Validarea contului cu un act de identitate sau alte acte doveditoare trebuie să se facă în termen de 30 de zile.
Ulterior, depunerea banilor pentru pariere se va face doar prin metode de plată înregistrate pe numele jucătorului, nu este permisă folosirea altui card, cu altă identitate. De obicei, plata cu cardul este permisă pentru accesarea bonusurilor în bani, dar sunt și cazinouri care acceptă și plata prin altă metodă. Retragerea banilor se face într-un cont personal, fie un cont de card deja verificat, fie în contul unei aplicații online de plată care verifică identitatea jucătorului.