Nici nu s-a reluat bine fotbalul înUcrainași deja a fost identificat primul focar de COVID-19 în curtea unui club din primul eșalon.
Karpaty Lvov, echipă din prima ligă din Ucraina, nu poate reveni în competiția oficială. 26 de oameni din cadrul clubului, dintre care 11 jucători, au fost infectați cu noul coronavirus.
Toți oamenii de la clubul ucrainean au intrat în carantină. Astfel, întreaga activitatea Karpaty Lvov a fost suspendată. Peste câteva zile, testele se vor repeta.
Până în acest moment, Ucraina a înregistrat 24.340 de infectări cu noul coronavirus. 10.078 s-au recuperat, iar 727 au murit.În România au fost înregistrate 19.517 cazuri. 13.526 de persoane s-au recuperat, iar 1.288 de români au decedat.
În contextul reluării turismului și implicit, a reluării zborurilor, Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei, organism oficial al Uniunii Europene, a publicat „lista neagră” a aeroporturilor, situate în 34 de ţări cu transmitere ridicată a coronavirusului.
Lista, care urmează a fi actualizată regulat şi care va constitui un ghid pentru zboruri și turism, a fost creată pe baza datelor științifice ale OMS, ECDC și alte instituţii din domeniul sănătăţii.
Așadar, EASA include următoarele state pe „lista neagră”: Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia, Marea Britanie.
Totodată, raportul EASA privind zborurile mai prezintă o secțiune separată pentru țările din afara UE. Astfel, „lista neagră” pentru țările terțe include Brazilia, Republica Dominicană, Statele Unite ale Americii, Emiratele Arabe Unite, Japonia, India, Indonezia, Iran, Ecuador, Canada, Qatar, Columbia, Kuweit, Belarus, Mexic, Bangladesh, Ucraina, Pakistan, Peru, Rusia, Arabia Saudită, Singapore, Turcia, Chile.
În România, Liga 1 se reia pe data de 13 iunie. Fotbaliștii nu mai trebuie să stea izolați, iar regimul de cantonament rămâne doar ca o recomandare, în contextul în care mai mulți oficiali din Liga 1 au protestat față de aceste măsuri.
„Antrenamentele în grup la sporturile de echipă precum fotbalul… Recomandarea nostră a fost să se facă în regim de cantonament, în regim de izolare, cu testare, cu un calendar bine descris acolo, în ordinul anterior.
În acest ordin am specificat foarte clar faptul că, în condiţiile în care cluburile decid să renunţe la acest regim de cantonament, atunci o vor face asumându-şi răspunderea, o vor face sub semnătură, în condiţiile legii, pentru că există o lege care reglementează foarte bine acest lucru şi asumând că sănătatea sportivilor, a fotbaliştilor este protejată.
Practic, ei îşi asumă responsabilitatea pentru sănătatea sportivilor, pot elabora un regulament intern apropo de modul cum vor ieşi, cum se vor comporta, cum se vor izola la domiciliu, pentru că înţeleg că îşi doresc vizite la familii, cum vor controla toate activităţile fotbaliştilor, astfel încât sănătatea lor să fie protejată, inclusiv testarea.
Dacă cineva dă drumul acestor sportivi acasă şi apoi revin la antrenament, evident că riscul de infectare creşte semnificativ. Nu trebuie să o spun eu, au spus-o medicii şi am lămurit acest lucru”, a declarat Stroe.