Controverse după ce atleta Caster Semenya a câștigat cursa de 800 de metri la Jocurile Olimpice: Unele voci susțin că sportiva ar putea avea un avantaj din cauza nivelului ridicat de testosteron natural produs de organismul său

Controverse după ce atleta Caster Semenya a câștigat cursa de 800 de metri la Jocurile Olimpice: Unele voci susțin că sportiva ar putea avea un avantaj din cauza nivelului ridicat de testosteron natural produs de organismul său
Foto: ewn.co.za

Jurnalista Christie Blatchford atrage atenția, într-un articol publicat pe site-ul nationalpost.com, asupra unei probleme compexe a lumii moderne care a ieșit la iveală la ediția din acest an a Jocurilor Olimpice.

Aceasta a adus discuție cursa feminină de 800 de metri, câștigată de atleta sud-africană Caster Semenya, urmată, pe locurile doi și trei, de Francine Niyonsaba din Burundi și Margaret Wambui din Kenya. Rezultatele obținute de cele trei sportive au fost umbrite de reacțiile apărute în spațiul public prin care se vorbea despre nivelul crescut de testosteron din organismul acestora.

Subiectul controversat a fost discutat pe larg în presă, atletele fiind descrise drept persoane ”intersex”.

Atleta britanică Lynsey Sharp a declarat, în acest context, că ”toată lumea poate vedea că este vorba despre două curse separate”, afirmație susținută de semnatara articolului.

Sharp, Marina Arzamasava din Belarus, Kate Grace din SUA, poloneza Joanna Jozwik și canadianca Melissa Bishop arătau ca și cum participau la o cursă separată de cea la care participau cele trei alergătoare de pe continentul african, arată Christie Blatchford.

Astfel, se pune întrebarea ce fel de avantaje au atletele de pe urma nivelului ridicat de testosteron. Curtea de Arbitraj a ajuns la concluzia că răspunsul este departe de a fi unul concludent, în acest moment neexistând dovezi suficiente care să arate că există un anumit avantaj de care beneficiază alergătoarele aflate în această situație.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:09 - Atenționare de călătorie MAE: Posibile perturbări ale transportul public din Belgia
23:52 - Un oficial UE a fost condamnat la închisoare în Belarus. L-ar fi insultat pe Aleksandr Lukașenko
23:42 - Protest uriaș la Viena după preluarea puterii de către extrema dreaptă. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă. „Mi-e teamă pentru Europa pentru că autocrați nebuni ajung la putere”
23:26 - A murit Marius Ciugarin, fost fotbalist la Steaua și Sportul Studențesc
23:07 - Grădina zoologică din Oradea va avea o nouă locație, de aproape patru ori mai mare
23:02 - Nicușor Dan, despre modernizarea iluminatului public din București: 23,3 milioane lei pentru un oraș mai eficient energetic! Până în vară, vor fi înlocuite încă 7.822 de lămpi pe 34 de bulevarde
22:37 - Eugen Tomac: Președintele Iohannis cu cât mai mult stă la Cotroceni, cu atât mai mult rău face democrației românești. El este cel mai contestat și are pârghii pentru a detensiona situația (VIDEO)
22:36 - Noul ministru al Educației, despre efectele negative ale meditațiilor asupra sistemului de învățământ. „Trebuie fiscalizate pentru a nu scuti profesorul să-și facă bine datoria la clasă”
22:09 - Daniel Breaz (PNL): Dacă dorim într-adevăr să avem un Președinte al acestei alianțe pro-europene, va trebui să fim consecvenți și să mergem cu același Președinte (VIDEO)
22:02 - Poștașii au început împărțirea pensiilor. Cât mai au de așteptat cei care primesc banii pe card