Prestația stelară de la Jocurile Olimpice i-a permis lui David Popovici a readus în discuție problema cartofului fierbinte reprezentat de prioritatea acordată sportului în România. Obișnuiți să căpușeze orice urmă de imagine de pe urma medaliaților din țara noastră, politicienii dau acum din colț în colț și se întrec în promisiuni, campion la acest capitol fiind premierul Marcel Ciolacu, cel care a promis că va trece la fapte.
Într-un interviu acordat în 2023 pentru prestigioasa publicație spaniolă El Pais, David Popovici își exprima fără tăgadă obiectivul suprem. „Vreau să fiu o voce care să ajungă la oamenii care au nevoie de ajutor. Cred că pot să-mi folosesc imaginea pentru a face ceva bine în țara mea”.
Cu abilitatea care i-a câștigat atâția admiratori atât în România, cât și peste hotare, campionul olimpic de la 200 de metri liber și fost deținător de recorduri mondiale a așteptat momentul potrivit. S-a cățărat, după ani și ani de muncă și sacrificii, pe cea mai înaltă platformă pentru un sportiv, iar de acolo i-a pus la colț pe politicieni.
După ce și-a încheiat parcursul la Jocurile Olimpice de la Paris cu un bronz la 100 de metri liber și a dus totalul personal la două medalii olimpice, Popovici a lansat atacul. „Nu se va schimba ceva doar dacă vorbim despre asta. Trebuie să ne punem pe treabă. Ăsta e un mesaj către toți politicienii care vorbesc despre asta, dar la un moment dat mesajul se blochează pe undeva”, a explicat campionul nostru.
Ajuns la un nivel atât de înalt încât înaintea finalei la 200 de metri avea o cotă de 1,17 la victorie, conform BetBrain, Popovici nu s-a oprit: „Presați-i pe politicieni să se investească în sport, în toate sporturile. Avem o mulțime de oameni talentați care sunt opriți. Fie din cauza lipsei fondurilor, fie din cauza lipsei infrastructurii. Trebuie să vorbim despre asta mai mult pentru că este o problemă reală și este o misiune mult mai importantă decât câteva lungimi de bazin câștigate”.
Evident, mai mulți sportivi români au reacționat, chiar dacă, obosiți de lipsurile invocate de David Popovici, mulți au ales să tacă. Cea mai virulentă a fost Sorana Cîrstea, care și-a probat altruismul: „Toți se bucură și se mândresc în momentul în care un sportiv român atinge o performanță. Din păcate, de 30 de ani nu se investește și nu se creează niciun fel de condiție pentru sportul românesc”.
Sportiva din Târgoviște a fost chiar mai directă decât Popovici și a pus punctul pe i rapid: „Condițiile de antrenament sunt deplorabile, poate chiar umilitoare. Nu cerem, dar suntem folosiți în scop de câștiguri politice. După toate pozele și felicitările, toți dispar și se mai întorc abia după 4 ani. De la mediul politic nu mai avem așteptări de mult timp pentru că au trecut 35 de ani și tot ce mai există sunt pozele”.
Reacțiile din lumea politică nu au întârziat să apară. Prima care s-a spălat pe mâini a fost Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, sub tutela căreia se află Agenția Națională pentru Sport (ANS).
„Am ascultat integral declarația lui David Popovici. Sunt ministru al Tineretului, dar nu și președintele ANS, în subordinea căreia se află această componentă. Trebuie găsite soluții pentru a se investi mai mult în sportul de performanță”, a fost discursul defensiv și lipsit de concretețe al ministrului.
Vizată cumva de intervenția lui Intontero, Elisabeta Lipă, președinta ANS, a parat cu alte promisiuni: „Nu e nici timpul și nici momentul acum să facem analize a ce se cere. Da, sportul românesc are nevoie de multe. Ce pot eu să vă promit e următorul lucru: când mă întorc în țară, voi face o analiză. Unde s-au blocat lucrurile și într-un ciclu olimpic să-l fac pe David fericit”.
Câștigătoare a opt medalii olimpice, din care cinci de aur, dar și a 13 medalii la Campionatele Mondiale, Lipă a fructificat capitalul sportiv acumulat. Aceasta și-a făurit un viitor profesional care s-a transformat într-un melang sportivo-politic fiind pe rând președinte al CS Dinamo, președinte al Federației Române de Canotaj, ministru al Sportului și, acum, președinte al ANS.
Susținută puternic de rezultatele excepționale obținute de lotul de canotaj la Jocurile Olimpice, Lipă a fost „tamponată” de Daniel Ghiță, actualmente deputat din partea PSD. „Cel mai mare buget din istoria României, 8,5 milioane de euro pentru un sport care nu este popular în România! Baze sportive luate din domeniul public, care nu sunt degrevate: noi plătim bani grei! Ați tăcut toți, în loc să opriți distrugerea sportului românesc! Un dezastru! Condițiile sunt precare, iar copiii nu pot să facă sport, ca nu au părinții bani să plătească pentru ei. România are cel mai mare buget din Europa, 250 de milioane de euro pentru sport, dar banii nu ajung la sportivi, la copiii României, deși sunt banii românilor!”, a scris fostul campion la kickboxing pe rețelele sociale.
După ce a transformat Ministerul Sportului într-o simplă agenție, Marcel Ciolacu a încheiat acest carusel al acuzațiilor și promisiunilor – cum altfel? – cu o nouă promisiune: „Acest Guvern trebuie să probeze prin fapte că le asigură sportivilor o infrastructură modernă şi condiţii optime pentru performanţă. Am aprobat toate actele investiţiei în baza COSR din Izvorani şi reluăm procedura de modernizare a bazinului din complexul Lia Manoliu, care vor fi gata la timp pentru următorul ciclu olimpic!”.
Nimic despre strategia invocată de David Popovici, nimic despre încurajarea sportului în masă. Ne auzim peste patru ani.