Ciclism: Ilkhan Dostiyev, câştigătorul Turului României, a fost suspendat patru ani pentru dopaj

Publicat: 10 09. 2024, 17:39
Sursa foto: Pixabay

Ciclistul Ilkhan Dostiyev, în vârstă de 22 de ani, a fost testat pozitiv pentru medicamentul de ameliorare a sângelui CERA. Dostiyev a câștigat o etapă și a terminat pe locul al doilea general la prestigioasa cursă Giro Ciclistico della Valle d’Aosta din iulie, dar apoi a fost testat de autoritățile antidoping, aparent în afara competiției, pe 30 iulie.

El a continuat să câștige Turul României în august și a rulat recentul Tur al Hainan din China, ca parte a echipei Astana Qazaqstan WorldTour. În primăvară a terminat pe locul al doilea la general la Turul Rwandei, în spatele britanicului Joe Blackmore (Israel-Premier Tech), potrivit cyclingnews.

Numele lui Dostiyev a fost adăugat pe lista UCI a deținătorilor de licențe suspendate pe 9 septembrie, notiunea confirmând că Dostiyev a fost testat pozitiv pentru CERA. El se va confrunta acum cu o audiere a tribunalului antidoping și riscă o interdicție de patru ani.

Activatorul continuu al receptorului de eritropoietină (CERA) este termenul generic pentru agenții de stimulare a eritropoiezei de a treia generație care acționează ca EPO, medicamentul utilizat pe scară largă ca dopaj al sângelui în anii nouăzeci și nu numai.

Riccardo Riccò a fost testat pozitiv pentru CERA la Turul Franței din 2008, iar alți piloti au fost testați pozitiv pentru medicamente interzise în anii următori. Beneficiul CERA de stimulare a sângelui poate fi, teoretic, identificat prin testarea longitudinală a sângelui WADA pentru pașaportul biologic al sportivului.

Echipa Astana Qazaqstan a spus că Dostiyev a recunoscut ulterior că a folosit substanța interzisă și a oferit explicații echipei și UCI. Apoi a fost suspendat imediat și i-a fost reziliat contractul.