Ciclism: Ilkhan Dostiyev, câştigătorul Turului României, a fost suspendat patru ani pentru dopaj

Ciclism: Ilkhan Dostiyev, câştigătorul Turului României, a fost suspendat patru ani pentru dopaj
Sursa foto: Pixabay

Ciclistul Ilkhan Dostiyev, în vârstă de 22 de ani, a fost testat pozitiv pentru medicamentul de ameliorare a sângelui CERA. Dostiyev a câștigat o etapă și a terminat pe locul al doilea general la prestigioasa cursă Giro Ciclistico della Valle d’Aosta din iulie, dar apoi a fost testat de autoritățile antidoping, aparent în afara competiției, pe 30 iulie.

El a continuat să câștige Turul României în august și a rulat recentul Tur al Hainan din China, ca parte a echipei Astana Qazaqstan WorldTour. În primăvară a terminat pe locul al doilea la general la Turul Rwandei, în spatele britanicului Joe Blackmore (Israel-Premier Tech), potrivit cyclingnews.

Numele lui Dostiyev a fost adăugat pe lista UCI a deținătorilor de licențe suspendate pe 9 septembrie, notiunea confirmând că Dostiyev a fost testat pozitiv pentru CERA. El se va confrunta acum cu o audiere a tribunalului antidoping și riscă o interdicție de patru ani.

Activatorul continuu al receptorului de eritropoietină (CERA) este termenul generic pentru agenții de stimulare a eritropoiezei de a treia generație care acționează ca EPO, medicamentul utilizat pe scară largă ca dopaj al sângelui în anii nouăzeci și nu numai.

Riccardo Riccò a fost testat pozitiv pentru CERA la Turul Franței din 2008, iar alți piloti au fost testați pozitiv pentru medicamente interzise în anii următori. Beneficiul CERA de stimulare a sângelui poate fi, teoretic, identificat prin testarea longitudinală a sângelui WADA pentru pașaportul biologic al sportivului.

Echipa Astana Qazaqstan a spus că Dostiyev a recunoscut ulterior că a folosit substanța interzisă și a oferit explicații echipei și UCI. Apoi a fost suspendat imediat și i-a fost reziliat contractul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:02 - Care sunt cele mai ciudate experiențe pe care le-au trăit angajații room-service cu clienții. Cele mai ciudate cerințe ale turiștilor
22:31 - Ce speculații sunt cu privire la exploziile din Liban. Mii de persoane au fost rănite, după ce aparatele pe care le purtau aveau o cantitate mică de explozibil
22:26 - Elena Lasconi, explicații despre studiile sale: Am terminat cu 9,20, dar nu m-am bătut cu pumnul în piept că am făcut ASE-ul. A fost greu, și cu job, și cu copil. Sunt mândră! (VIDEO)
22:18 - Elena Lasconi, despre portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Ciolacu spunea că o să avem ceva serios pe economie. Este singurul mandat care nu are nicio putere de decizie la nivelul UE (VIDEO)
22:01 - Un municipiu din Vâlcea ar putea intra în stare de alertă din cauza gunoaielor. Deșeurile nu au mai fost ridicate de o săptămână
21:48 - Elena Lasconi, despre motivele pentru care au eșuat negocierile cu Forța Dreptei, PMP și Reper: Nu a fost vorba de orgolii. A fost vorba de cererile pentru locurile de parlamentari, care erau nejustificate (VIDEO)
21:43 - Elena Lasconi: Îl apreciez pe Nicușor Dan și-i mulțumesc foarte mult / Nu uit atacurile mizerabile ale PNL la adresa lui. Și el tot a reușit să fie aplaudat la Congresul PNL și să ridice sala în picioare (VIDEO)
21:31 - Alertă în Paris: Un incendiu uriaș a izbucnit pe acoperișul unei clădiri din arondismentul 13. Care este cauza focului (VIDEO)
21:28 - Elena Lasconi: Eu nu o să dau niciodată mâna cu PSD sau cu partidele pro-ruse. Viziunea mea e că vom avea un guvern de dreapta, USR-PNL-UDMR, la anul. Altfel, va fi rău pentru România (VIDEO)
21:16 - Lasconi (USR): Speram la o alianță preelectorală cu un PNL poate condus de Ilie Bolojan / Fac apel la electoratul liberal să voteze util. Ciucă nu poate garanta că vom avea o guvernare de dreapta din 2025, dar eu pot să fac asta (VIDEO)