Cariera de antrenor a lui Mircea Lucescu
Nu știu dacă știai, dar Mircea Lucescu este unul dintre cei mai titrați antrenori din lume. El este pe locul al 2-lea ca număr de trofee, cu un total de 35. Singurul tehnician care îl depășește în acest top este legendarul Sir Alex Ferguson, care are cu 13 în plus față de acesta.
Ca fotbalist nu a fost rău deloc din moment ce a îmbrăcat tricoul României de 70 de ori, în acest timp el înscriind de 9 ori. La nivel de club și-a petrecut cea mai mare parte din carieră la Dinamo București și Corvinul Hunedoara. A început ca antrenor la gruparea ardeleană.
Corvinul Hunedoara
Deși era încă jucător în activitate, în ianuarie 1979 a fost numit pe banca acestei formații, înlocuindu-l pe Ilie Savu. Debutul nu a fost deloc bun pentru că a pierdut în 16-imile Cupei României împotriva Metalului București, un club de Divizia B la momentul respectiv.
Mai mult de atât, avea să retrogradeze cu echipa la finalul acelui sezon. A rămas însă pe banca acestei formații și a promovat încă din primul an. La revenirea în Divizia A a terminat pe locul al 3-lea în 1982. Asta avea să-l propulseze către echipa națională.
Înainte să trecem la următorul capitol, aș mai vrea să menționez și că aici a promovat o serie de tineri jucători care aveau să fie importanți pentru România. Printre aceștia sunt Romulus Gabor, Dorin Mateuț, Mircea Rednic, Ioan Andone sau regretatul Michael Klein.
Naționala României
La 11 noiembrie 1981 își făcea debutul pe banca naționalei României într-un meci cu Elveția care s-a încheiat la egalitate, scor 0-0. În preliminariile pentru EURO 1984 a avut o grupă grea, cu campioana mondială Italia, dar și cu Cehoslovacia, Suedia și Cipru.
A dus echipa la acel turneu final, asta și grație unei remize, scor 0-0 în Italia și a unei victorii legendare cu 1-0 pe 23 August în fața Squadrei Azzura. Foarte important de știut că la EURO, competiție pe care poți paria online cu un cont Superbet, mergeau atunci doar 8 selecționate, deci performanța este cu atât mai mare.
Singurul rezultat pozitiv de la EURO 1984 a fost un 1-1 cu Spania, echipa pierzând cu 2-1 cu Germania de Vest și cu 1-0 cu Portugalia. Era cât pe ce să meargă la Mondialul din 1986, iar în 10 septembrie își dădea demisia după un succes cu 4-0 în fața Austriei.
El l-a debutat la națională pe Gheorghe Hagi la doar 18 ani și îl numea pe acesta căpitan doi ani mai târziu.
Dinamo București
Pe când încă era selecționerul României, în noiembrie 1985, a preluat banca echipei lui de suflet, Dinamo București. La sfârșitul primului sezon la acest club câștiga Cupa României într-o finală cu rivala Steaua București, care era campioana Europei în acel an.
În aproximativ 5 ani la cârma grupării din Ștefan cel Mare a creat o echipă foarte bună, în care actori principali erau foarte mulți tineri. I-a transferat pe Dănuț Lupu și Ioan Ovidiu Sabău și i-a promovat pe Bogdan Stelea, Ionuț Lupescu și Florin Răducioiu.
Din nucleul echipei făceau parte și 4 fotbaliști cu care a lucrat la Corvinul, este vorba despre Ioan Andone, Michael Klein, Dorin Mateuț și Mircea Rednic. Cea mai mare performanță a fost accederea în semifinala Cupei Campionilor, în 1990, fiind învinsă de Anderlecht cu 2-0 la general.
Pisa
Revoluția din 1989 a însemnat și deschiderea porților Occidentului pentru jucătorii și antrenorii români. Mircea Lucescu începea aventura în afara granițelor țării în Italia, la Pisa, o formație de Serie A. Din iulie 1990 și până în martie 1991 a stat pe banca acestei echipe.
A intrat în conflict cu președintele Romeo Anconetani, iar asta avea să afecteze clubul, care la finalul sezonului avea să retrogradeze. În perioada petrecută pe banca Pisei l-a antrenat și pe tânărul mijlocaș argentinian Diego Simeone.
Brescia Romena
„Il Luce” avea să semneze în iulie 1991 cu Brescia, echipă din eșalonul secund italian, cu care a reușit promovarea în Serie A încă din primul sezon. Din păcate a retrogradat din nou în campionatul următor după un baraj pierdut în fața lui Udinese.
Din nou a promovat, dar nici acum nu a reușit să rămână în Serie A și așa a ajuns să fie demis. A fost însă rechemat rapid pentru că Brescia era aproape să retrogradeze în Serie C. În perioada lui aici acest club era cunoscut ca fiind „Brescia Romena”.
Se întâmpla asta pentru că aici evoluau Gheorghe Hagi, Dănuț Lupu, Dorin Mateuț, Florin Răducioiu și Ioan Ovidiu Sabău. Totodată, l-a adus la antrenamentele echipei mari pe cel ce avea să devină o legendă a Milanului și a lui Juventus, este vorba despre Andrea Pirlo.
Reggiana, Rapid București și marele Inter Milano
În iulie 1996 Mircea Lucescu semna cu Reggiana, club de Serie A, dar a rezistat doar câteva luni la această formație la care îl adusese și pe Ioan Ovidiu Sabău. A preluat-o apoi pe Rapid București în vara lui ’97.
La gruparea giuleșteană a mizat pe jucători experimentați precum Dănuț Lupu, Ioan Ovidiu Sabău și Mircea Rednic. I-a promovat însă și pe tinerii Bogdan Lobonț, Răzvan Raț și Daniel Pancu. A câștigat Cupa în 1998 și campionatul în 1999.
Cred eu că Lucescu a greșit când a acceptat să o preia mai apoi pe Inter Milano. Era un club mare cu jucători extraordinari precum Ronaldo, Roberto Baggio sau Javier Zanetti. Se știa însă că este doar un interimar și nu a fost respectat de unii jucători, precum Taribo West sau Ronaldo.
Galatasaray, Beșiktaș și naționala Turciei
Semna cu Galatasaray în iunie 2000, înlocuindu-l pe Fatih Terim. Cu Gheorghe Hagi și Gheorghe Popescu în teren avea să câștige Supercupa Europei după o finală câștigată cu 2-1 în fața lui Real Madrid. La finalul sezonului 2001-2002, chiar dacă era campion în Turcia, a fost demis.
Beșiktaș a profitat și imediat i-a propus un contract, iar Lucescu a acceptat. Încă din primul sezon a luat titlul cu un record de puncte și asta se întâmpla chiar în anul centenarului acestui club. Și aici a lucrat cu jucători români precum Adrian Ilie, Marius Măldărășanu sau Daniel Pancu.
După un meci cu Samsunspor cu un arbitraj scandalos echipa a intrat în declin. Nu a putut redresa corabia și și-a dat demisia. A fost la naționala Turciei din august 2017 până în februarie 2019. Nu a reușit rezultate notabile și de aceea a fost demis.
Șahtior, Zenit și Dinamo Kiev
Mircea Lucescu a petrecut cumulat 17 ani la aceste 3 echipe, cea mai lungă perioadă fiind la Șahtior. Pe banca acestei formații a stat nu mai puțin de 12 ani, din mai 2004 până în mai 2016. A câștigat în acest timp 8 campionate, 6 Cupe ale Ucrainei, 7 Supercupe și o Cupă UEFA în 2009.
Au fost niște ani încărcați de istorie pentru acest club la care sub comanda să au jucat și românii Cosmin Bărcăuan, Daniel Florea, Ciprian Marica, Răzvan Raț sau Flavius Stoican. A adus pe continent mai mulți brazilieni precum Willian, Fernandinho sau Douglas Costa.
La Zenit a mers în mai 2016 și a plecat după exact un an pentru că a terminat campionatul pe locul al 3-lea, dar a câștigat Supercupa în 2016. În iulie 2020 a semnat cu Dinamo Kiev, club la care este antrenor și în momentul de față.
A început cu un succes în Supercupă, iar la finalul lui 2021 a câștigat atât Cupa, cât și campionatul. După cum probabil știi, în 2022 campionatul a fost abandonat din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia. I-a insuflat pasiunea pentru antrenorat și fiului său Răzvan, care este acum pe banca grecilor de la PAOK Salonic.