Belgia și Olanda, la un pas să-și unească primele ligi de fotbal. Veniturile din drepturile TV ar exploda, dar suporterii sunt nemulțumiți de inițiativă

Belgia și Olanda, la un pas să-și unească primele ligi de fotbal. Veniturile din drepturile TV ar exploda, dar suporterii sunt nemulțumiți de inițiativă

Eredivisie din Olanda și Jupiler Pro League din Belgia sunt în tratative pentru unificarea ligilor într-una nouă de 18 echipe, conform unei informații din revista germană Kicker citată de HotNews.ro.

„Nu putem ignora realitatea. Mai devreme sau mai târziu va exista o superligă europeană, cu meciuri duminica între Bayern München și Real Madrid”, a declarat Bart Verhaeghe, CEO la Club Brugge.

Nou-formata BeNeLeague ar putea genera în regiune venituri de 400 de milioane pe an din drepturi de televizare, potrivit estimărilor făcute de compania de consultanță Deloitte. În prezent, primele ligi din Olanda și Belgia produc câștiguri din drepturi TV de circa 80 de milioane de euro.

Fuziunea ar crea a șasea mare ligă europeană după drepturile de televizare, după Anglia, Spania, Germania, Italia și Franța. Studiul lui Deloitte a fost comandat de Gent, Club Brugge, KRC Genk, RSC Anderlecht și Standard Liège din Belgia și Ajax, AZ Alkmaar, Utrecht, Feyenoord, PSV Eindhoven și Vitesse.

Aceste 11 cluburi de top vor o ligă cu 18 echipe, 10 din Olanda și 8 din Belgia. Numerele vor rămâne stabile, cele două echipe mai prost clasate din fiecare țară la sfârșitul sezonului urmând a fi înlocuite de campioanele naționale.

Cu toate acestea, inițiativa nu a fost bine primită chiar de toată lumea. Nucleul dur al suporterilor este nemulțumit de faptul că o asemenea schimbare i-ar pune în situația de a călători distanțe mai mari, mai des: „Nu suntem entuziaști”, a spus Matthis Keuning de la Dutch Supporters. „Multe întrebări, puține răspunsuri, a adăugat Eddy Janssis de la Belgian Supporters.

În plus, o altă problemă este ridicată de calificarea în cupele europene. Va fi liga categorizată ca un singur campionat, sau cele două țări vor continua să-și trimită reprezentantele naționale?

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`