Australia are în vedere să nu trimită niciun oficial guvernamental la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing de anul viitor, pe fondul apelurilor mai mari din partea parlamentară pentru un boicot diplomatic oficial.
Politicienii australieni din ambele partide majore îndeamnă guvernul să boicoteze Jocurile, care vor avea loc în China în februarie, pe măsură ce cresc îngrijorările privind siguranței jucătoarei de tenis chineze Peng Shuai, scrie smh.com.
Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a confirmat luna aceasta că administrația sa ia în considerare un boicot diplomatic, care ar avea drept scop protestarea față de politica Chinei în domeniul drepturilor omului, inclusiv în Hong Kong, Xinjiang și Tibet. Regatul Unit și Canada cântăresc, de asemenea, pozițiile.
Un boicot diplomatic ar presupune absența unei delegații de oficiali la Jocurile Olimpice de iarnă, dar permiterea participării sportivilor.
Guvernul australian așteaptă decizia administrației Biden înainte de a face un apel cu privire la semnarea unui boicot diplomatic, cu preferința sa de a face orice mișcare împreună cu alte țări cu opinii similare.
În conformitate cu o opțiune luată în considerare, Australia nu ar trimite niciun oficial guvernamental – inclusiv ambasadorul în China – dar ar refuza să o numească în mod deschis boicot. Ministrul sportului Richard Colbeck și ministrul de externe Marise Payne este puțin probabil să participe.
Peng, fosta numărul 1 mondial la dublu, l-a acuzat pe fostul vicepremier chinez Zhang Gaoli de agresiune sexuală, apoi a dispărut de câteva săptămâni. După presiuni făcute asupra guvernului chinez cu privire la dispariția ei aparentă, ea a reapărut săptămâna aceasta în vizorul public printr-o lansare de videoclipuri foarte coregrafiate de presa de stat chineză și un apel video cu Comitetul Olimpic Internațional.
„Apelul video al Comitetului Olimpic Internațional nu numai că nu a reușit să ofere asigurări necesare, ci a exacerbat alarma globală, ridicând multe întrebări care au fost puse pe bună dreptate către organizațiile pentru drepturile omului, inclusiv Human Rights Watch”, se arată într-un comunicat.
Ministerul de Externe al Chinei a declarat marți seară că situația sportivei Peng nu este o chestiune diplomatică.
Cred că toată lumea va fi văzut că a participat recent la unele activități publice și a susținut, de asemenea, un apel video cu președintele CIO, [Thomas] Bach”, a declarat purtătorul de cuvânt Zhao Lijian. „Sper că anumiți oameni vor înceta expunerea malițioasă, darămite politizarea.”
Președintele rus Vladimir Putin este până acum singurul lider mondial care a acceptat o invitație la Jocurile Olimpice. El va deveni primul lider care se va întâlni cu președintele chinez Xi Jinping în doi ani, când va călători la Beijing în februarie.