Au fost stabilite gazdele EURO 2028. Cele cinci țări implicate ar urma să joace în preliminariile clasice

Publicat: 10 10. 2023, 14:49
Foto simbol: Pixabay

UEFA a confirmat marți că gazdele Campionatului European din 2028 vor fi Marea Britanie și Irlanda, decizia fiind o formalitate după retragerea Turciei din cursă, potrivit The Guardian.

Marea Britanie și Irlanda sunt oficial gazdele EURO 2028

Forul european a propus 10 stadioane din cele cinci țări-gazdă pentru turneul de 24 de echipe. Mai concret, șase dintre stadioane sunt din Anglia, iar Irlanda de Nord, Republica Irlanda, Scoția și Țara Galilor vor contribui cu câte unu.

În aceste condiții, sunt șanse ca Wembley să fie locul în care se va juca finala EURO 2028, când se vor împlini șapte ani de la momentul în care a găzduit ultimul act al EURO 2020.

Vor fi scoase la vânzare circa 3 milioane de bilete.

Oficialii din cele cinci țări organizatoare estimează că turneul va genera beneficii economici de 3 miliarde de euro pentru acestea.

Interesant este că naționalele din cele cinci țări ar urma să participe în calificări, cu UEFA păstrând o „plasă de siguranță” de două locuri pentru eventualitatea în care acestea nu reușesc să se califice prin intermediul preliminariilor. Altfel spus, dacă mai mult de două ratează calificarea, vor merge la turneul final doar cele mai bine două clasate.

Wembley ar putea găzdui atât finala, cât și cele două semifinale. Din Anglia vor mai fi folosite arenele Tottenham Hotspur Stadium, Etihad Stadium, Villa Park, St James` Park și Bramley-Moore Dock, noul stadion al lui Everton. Vor mai fi organizate partide pe Principality Stadium din Cardiff, Hampden Park din Glasgow, Aviva Stadium din Dublin și versiunea modernizată a Casement Park din Belfast.