Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România, scrisoare către Klaus Iohannis: Cluburile sportive se folosesc de Legea insolvenței pentru a se eschiva de la aplicarea sancțiunilor sportive

Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România, scrisoare către Klaus Iohannis: Cluburile sportive se folosesc de Legea insolvenței pentru a se eschiva de la aplicarea sancțiunilor sportive
Foto: presidency.ro

Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România a trimis azi o scrisoare către preşedintele României, Klaus Iohannis, în care îl roagă să ia măsurile care se impun în ceea ce privește cazurile fotbaliştilor români afectaţi de Legea insolvenţei.

“Domnule Preşedinte, dorim să vă aducem la cunoştinţă situaţia gravă cu care se confruntă la ora actuală fotbalul românesc şi care afectează, aşa cum vom detalia mai jos, drepturile şi libertăţile fundamentale ale jucătorilor de fotbal, dar şi, în egală măsură, integritatea competiţiei”, se arată în debutul scrisorii.

AFAN își explică demersul prin faptul că atât fotbalul, cât și celelalte sporturi au un impact semnificativ asupra dezvoltării societății.

”Prin reglementarile FIFA și UEFA, în sport (în speță în fotbal) relația contractuală club-jucător se bucură de o perioadă de stabilitate. Această reglementare este menită să legifereze pe de o parte relația contractuală dintre club și jucător și pe de altă parte să asigure integritatea competiției, inclusiv prin reglementarea perioadelor de transfer ale jucătorilor de la un club la altul, astfel încât într-un sezon competițional să nu asistăm la o permanentă “trecere” a jucătorilor de la un club la altul.

Încălcarea unor astfel de reguli se penalizează atât din punct de vedere contractual (conform clauzelor din contractul încheiat între jucător și club) cât și din punct de vedere disciplinar, prin excluderea din competiție pe o perioadă dată a sportivului, respectiv prin suspendarea dreptului la muncă al acestuia. Precizăm că vorbim aici în special de sportul profesionist, sportivii desfășurându-și activitatea în cadrul clubului ca o profesie în sine”, se arată în document.

AFAN explică apoi situația particulară a cluburilor aflate în insolvență, care folosesc prevederi din Legea insolvenței ”pentru a se pentru a se eschiva de la aplicarea sancţiunilor sportive de către comisiile federaţiei naţionale în situaţia în care nu îşi achită obligaţiile contractuale către jucători. (…) Gravitatea situaţiei apare în urma faptului că, deşi neplătit, jucătorul nu poate avea iniţiativa şi dreptul de a înceta contractul cu clubul, lui aplicându-i-se în acest caz sancţiunea sportivă de a nu mai participa la competiţie pentru o perioadă dată. Aşadar, dacă în dreptul muncii este recunoscut lucrătorului dreptul la demisie, drept ce poate fi manifestat oricând, inclusiv în cadrul procedurii insolvenţei, un fotbalist nu are acest drept, indiferent de faptul că nu şi-a mai primit drepturile contractuale şi indiferent de cât a durat această perioadă (de exemplu un an sau mai mult)”.

”Gravitatea situatiei apare în urma faptului că, deși neplătit, jucătorul nu poate avea inițiativă și dreptul de a înceta contractul cu clubul.

Mai grav decât atât este faptul că în procedura de insolvență ANAF-ul a pus “sechestru” pe fotbaliști pe motivul că reprezintă active ce pot fi “valorizate” prin transfer.

Efectul indirect, dar imediat, este integritatea competiției, respectiv faptul că un club în insolvență participă la competiție fără a i se putea impune respectarea obligațiilor pe care celelalte cluburi le au”, mai scrie în documentul adresat președintelui Klaus Iohannis.

AFAN solicită ca şeful statului să intervină în medierea acestei situaţii şi “să facă o corectă aplicare a legii şi a principiilor acesteia, astfel încât interpretarea prevederilor normative să nu părăsească cadrul constituţional instituit de articolele suscitate. În egală măsură, apreciem că se impun a fi susţinute modificări în Legea insolvenţei nr. 85/2014, dar şi în regulamentele federaţiilor sportive naţionale, prin care să se înlăture în mod explicit orice interpretări ale prevederilor acestora care să pună în pericol afectarea drepturilor constituţionale ale sportivilor, reglemntate de art. 16 şi art. 41 din Constituţia României.”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:09 - Atenționare de călătorie MAE: Posibile perturbări ale transportul public din Belgia
23:52 - Un oficial UE a fost condamnat la închisoare în Belarus. L-ar fi insultat pe Aleksandr Lukașenko
23:42 - Protest uriaș la Viena după preluarea puterii de către extrema dreaptă. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă. „Mi-e teamă pentru Europa pentru că autocrați nebuni ajung la putere”
23:26 - A murit Marius Ciugarin, fost fotbalist la Steaua și Sportul Studențesc
23:07 - Grădina zoologică din Oradea va avea o nouă locație, de aproape patru ori mai mare
23:02 - Nicușor Dan, despre modernizarea iluminatului public din București: 23,3 milioane lei pentru un oraș mai eficient energetic! Până în vară, vor fi înlocuite încă 7.822 de lămpi pe 34 de bulevarde
22:36 - Noul ministru al Educației, despre efectele negative ale meditațiilor asupra sistemului de învățământ. „Trebuie fiscalizate pentru a nu scuti profesorul să-și facă bine datoria la clasă”
22:09 - Daniel Breaz (PNL): Dacă dorim într-adevăr să avem un Președinte al acestei alianțe pro-europene, va trebui să fim consecvenți și să mergem cu același Președinte (VIDEO)
22:02 - Poștașii au început împărțirea pensiilor. Cât mai au de așteptat cei care primesc banii pe card
21:57 - Mai este posibilă scoaterea lui Călin Georgescu din cursa pentru prezidențiale? Elena Lasconi: „Cele 3 decizii ale CCR sunt atât de grave încât nu cred că se mai pot repara vreodată. E extrem de grav ce s-a întâmplat” (VIDEO)