Arbistrul SAS, Cristian Jura, dezvăluie cum poate scăpa Simona Halep de suspendare

Publicat: 24 10. 2022, 17:23

Simona Halep  își pregătește strategia de a scăpa de acuzațiile de dopaj în liniște. De vineri, de când a apărut știrea în mass-media, speculațiile cu privire la cazul Simonei Halep nu au încetat să curgă, dându-și cu părerea chiar și persoanele care nu aveau toate amănuntele din acest caz.

Simona Halep poate scăpa de suspendare

Simona riscă o suspendare de patru ani, Roxadustat fiind o substanță care face parte din categoria substanțelor EPO, iar Agenția Mondială Antidoping are toleranță zero pentru astfel de substanțe. Însă tenismena poate scăpa cu o suspendare reduse daca dovedește că substanța interzisă a ajuns în organismul ei prin neglijența staffului. Daca Simona demonstrează că ea n-a căutat să-și îmbunătățească performanțele sportive, acceptând o substanță interzis, aceasta poate scăpa de suspendarea de patru ani.

Întrebat despre cazul în care e implicată Simona Halep, Cristian Jura, membru al Diviziei Antidoping a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, a făcut o serie de declarații importante pentru ProSport și pentru Digi FM.

Declarațiile arbitrului TAS, Cristian Jura

Arbitrul TAS a menționat că există două tipuri de substanțe dopante, cele la care procentul concentrației sub 5% nu este considerat dopping, însă Roxadustat face parte din categoria de substanțe la care și dacă sportivul este depistat cu 0,00001% este considerat dopat.

”Sunt două tipuri de substanțe dopante. Substanțe pentru care este necesar un prag: ai o concentrație, să zicem, de peste 5%. Dacă ai sub 5% nu este considerat doping, dacă ai peste 5% este.

*Dar sunt substanțe care nu au nevoie de prag (n.r. – cum e Roxadustat, substană găsită în organismul lui Halep). Unde chiar dacă a fost depistat, să spunem, 0,00001%, deja ești considerat dopat. Deci, se face diferența între aceste două categorii de substanțe interzise.”

Cristian Jura consideră că este de datoria sportivului să aibă grijă ca nicio substanță interzisă să nu existe în corp, fiind direct și singuri răspunzători pentru prezența substanțelor.

”Este de datoria sportivilor să se asigure că nicio substanță interzisă nu pătrunde în organismul lor. Sportivii sunt răspunzători pentru prezența oricărei substanțe interzise sau a metaboliților ori a markerilor acesteia, depistată în probele lor.

*Dacă un sportiv sau o altă persoană poate demonstra, într-un caz particular, că nu i se poate imputa vinovăția sau neglijența, perioada de suspendare altfel aplicabilă va fi eliminată, în conformitate cu legislația în vigoare.”