Adam Peaty condamnă cazurile de dopaj și arată cu degetul spre înotătorii chinezi: „Oamenii care trebuie să-și facă treaba ar trebui să se trezească”

Adam Peaty condamnă cazurile de dopaj și arată cu degetul spre înotătorii chinezi: „Oamenii care trebuie să-și facă treaba ar trebui să se trezească”
Adam Peaty, înotător din Marea Britanie. Sursa foto: Hepta.ro / DPA Images / John Walton

Adam Peaty, britanicul care a câștigat argintul olimpic la 100 m bras, a tras un semnal de alarmă cu privire la cazurile de dopaj din înotul mondial și a îndemnat autoritățile antidoping „să se trezească și să își facă treaba”, potrivit GSP.

Înotători chinezi depistați cu substanțe interzise în trecutul recent

Marea Britanie s-a clasat pe 4 în proba de ștafetă masculină 4x100m, în care China a pus capăt supremației americane. Britanicul Adam Peaty a sugerat că Haiyang Qin nu ar fi trebuit lăsat să participe la Jocurile Olimpice de la Paris.

Qin Haiyang s-a numărat printre cei 23 de înotători chinezi testați pozitiv la trimetazidină în 2021, împotriva cărora Agenția Mondială Antidoping (WADA) nu a luat măsuri înaintea Jocurilor de la Tokyo. The New York Times îl acuzase că ar fi fost depistat cu o substanță interzisă și în 2017.

Sun Jiajun, un alt membru al echipei care a cucerit aurul olimpic la Paris, s-a numărat și el printre chinezii testați pozitiv cărora li s-a permis să participe la Jocurile de la Tokyo după ce au pretins că ar fi fost vorba despre contaminare involuntară prin mâncare.

Au existat voci care au ridicat semne de întrebare și în ceea ce îl privește pe Pan Zhanle, starul lotului chinez de înotători.

Adam Peaty condamnă cazurile de dopaj din înot

Înotătorul britanic s-a arătat de părere că un om cu onoare nu ar trebui să mai participe în competiții dacă a fost prins dopat de două ori.

„Unul dintre citatele mele preferate este că «nu are rost să câștigi, dacă nu câștigi corect». Cred că știi asta cu adevărat în inima ta. Dacă luați (n.r.- substanțe interzise pentru îmbunătățirea performanței) și știți că înșelați, nu câștigați, nu? Pentru mine, dacă ai fost pe asta și ai fost «contaminat» de două ori, cred că, ca persoană onorabilă, ar trebui să nu participi în competiții. Dar știm că sportul nu este atât de simplu.

De asemenea, am fost întrebat despre oamenii care nu au fost pe lista de contaminare. Nu vreau să pictez o națiune sau să grupez un popor cu o singură pensulă. Cred că este foarte nedrept. Dar au existat două cazuri și cred că este cu adevărat dezamăgitor. Am încercat să mă feresc de conversații în beneficiul echipei. Dar cred că oamenii care trebuie să-și facă treaba ar trebui să se trezească.

Trebuie să avem încredere în sistem, dar nici noi nu avem încredere în sistem. Trebuie doar să fie mai stricți. Ceea ce am spus de la început este că este un furt. Dacă înșeli, este un furt! Și nu este vorba doar despre ei. Este vorba despre oricine este în cursă. Mă aştept, în mintea mea, că oricine este acolo trebuie să fie corect. Am făcut cea mai bună treabă ca o echipă pentru a fi corecți”, a spus Adam Peaty, citat de The Independent.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`