Astăzi, 7 mai, se împlinesc 35 de ani de când Steaua București a cucerit Cupa Campionilor Europeni. A fost prima și ultima echipă românească care a reușit să bifeze această performanță spectaculoasă, într-o perioadă în care jucători precum Boloni, Pițurcă, Lăcătuș, Belodedici, Bumbescu, Balint și Duckadam au devenit nume sonore la nivel internațional și motiv de mândrie pentru dictatorul Nicolae Ceaușescu.
Cel mai mare succes din istoria fotbalului românesc a fost bifat după loviturile de departajare. După 120 de minute, Steaua și Barcelona au remizat, 0-0, iar Helmuth Duckadam a devenit „eroul de la Sevilla”, după patrupenalty-uri apărate. Astfel, steliștii s-au impus cu 2-0 la 11 metri.
Perioada de glorie a fotbalului românesc la nivel de club s-a desfășurat pe o perioadă de trei ani, până la Revoluție. Tudorel Stoica, liderul echipei și marele absent al finalei, a declarat că Steaua ar fi câștigat Cupa Intercontinentală dacă exista VAR-ul (n.r. – arbitrajul video).
„Am avut şansa să facem o echipă foarte bună, să avem un joc frumos şi să dominăm trei ani la rând fotbalul european, în perioada 1986-1989. Dacă exista VAR şi pe vremea noastră, câştigam şi Cupa Intercontinentală, pentru că am dat un gol valabil, dar din păcate arbitrul a greşit.
Noi am practicat un fotbal frumos, spectaculos. Aveam un joc extraordinar, pe care îl practică acum echipele mari”, a declarat Tudorel Stoica, pentru Steaua TV.
La șapte luni de la succesul răsunător de la Sevilla, trupa din Ghencea a disputat finala Cupei Intercontinentale la Tokyo, în fața argentinienilor de la River Plate.
Duckadam și Boloni nu au mai jucat, din cauza unor accidentări, iar Majearu a fost rezervă. În locul celor trei au intrat Stîngaciu, Weissenbacher și Stoica. River a câștigat cu 1-0, după ce arbitrul a anulat în mod eronat golul lui Belodedici, din minutul 16.
Helmuth Duckadam – Ştefan Iovan, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Ilie Bărbulescu – Lucian Bălan (Anghel Iordănescu – ’75), Gavril Balint, Ladislau Boloni, Mihail Majearu – Marius Lăcătuş, Victor Piţurcă (Marin Radu II – ‘107).
Antrenor: EmericIenei
Francisco Gonzalez Urruticoechea – Gerardo Miranda Concepcion, Miguel Bernardo Blanquetti, Jose Ramon Alexanco Ventosa, Julio Alberto Moreno Casas – Victor Munoz Manrique, Bernd Schuster (Jose Moratalla Claramunt – ’85), Marcos Alonso Pena, Angel Pedraza Lamita – Steve Archibald (Angel ‘Pichi’ Alonso Herrera – ‘106), Francisco Jose Carrasco Hidalgo.
Antrenor: Terry Venables
Michel Vautrot – Alain Delmer, M. Girard (Franţa).
0-0 Majearu (ratare);
0-0 Alexanko (ratare);
0-0 Boloni (ratare);
0-0 Pedraza (ratare);
1-0 (gol), Lăcătuş;
1-0 Alonso (ratare);
2-0 (gol) Balint;
2-0 Marcos (ratare).