Toni Greblă va fi revocat de la conducerea Autorității Electorale Permanente, ca urmare a undei decizii a coaliției de guvernare. Potrivit unor surse politice, procedura de revocare va fi inițiată în ședința Birourilor Permanente Reunite.
Coaliția de guvernare a decis să-l demită pe Toni Greblă de la conducerea AEP, în condițiile controverselor pe care le-a provocat în legătură cu organizarea alegerilor de anul trecut. Procedura de revocare ar urma să fie inițiată în cursul zilei de marți, 25 februarie, în Parlament. Contactat de B1 TV, președintele AEP a refuzat că comenteze aceste informații.
Anterior, după anularea alegerilor prezidențiale, de către Curtea Constituțională, revocarea lui Toni Greblă de la conducerea AEP a fost solicitată și de USR. Motivul a fost legat de lipsa verificărilor cu privire la cheltuielile de campanie, în special, în cazul lui Călin Georgescu. Deși a avut o campanie foarte agresivă în spațiul online, ale cărei costuri au fost estimate de specialiști la câteva milioane de euro, candidatul pro-rus a declarat un buget zero.
La momentul respectiv, propunerea USR de revocare din funcție a fost respinsă de majoritatea parlamentară formată din PSD și PNL. Toni Greblă a rămas în funcție, spunând că alegerile au fost organizate „impecabil”.
O altă controversă pe care a stârnit-o șeful AEP a fost legată de apariția sa în compania unor susținători ai lui Călin Georgescu. Toni Greblă apare în mai multe fotografii la o petrecere, alături de mai multe persoane din anturajul lui Georgescu. La acel eveniment a fost prezent și George Simion, politicanul AUR.
Imaginile au făcut ca mai multe organizații neguvernamentale să-l suspecteze de lipsă de integritate și neutralitate. Acestea i-au cerut să demisioneze din funcție, însă Greblă a respins acuzațiile. El a spus că este vorba că a participat la „tăierea unui porc” în urmă cu trei ani. Iar acest lucru nu ar avea legătură cu actualul context politic.
În urmă cu câteva zile, în podcastul „The Stakeborg Talks” by Vlad Mercori, Marcel Ciolacu recunoștea că Toni Greblă n-ar trebui să mai conducă AEP. El spunea, însă, că o devizie va fi luată de Parlament care trebuie să voteze pentru revocare.
„Nu, din mai multe motive, dar nu eu hotărăsc. Acest lucru îl decide Parlamentul, dar din alte motive, care ţin de funcţionare, de coordonare din Guvern şi AEP”, spunea Marcel Ciolacu, întrebat dacă Toni Greblă mai poate rămâne la conducerea AEP.