Zi crucială pentru soarta guvernului Grindeanu: Moțiunea de cenzură, inițiată de PSD și ALDE, va fi dezbătută și supusă la vot în Parlament (VIDEO)

Publicat: 21 06. 2017, 08:49

Zi decisivă, miercuri, pentru guvernul Grindenu. Moțiunea de cenzură inițiată de PSD și ALDE la adresa executivului va fi dezbătută și votată în plen, începând de la ora 11.00.

Tabăra lui Liviu Dragnea are nevoie de sprijinul a 233 de aleși din totalul de 464, pentru ca moțiunea să treacă. PSD a anunțat însă că se bazează pe votul a 250 de parlamentari.

Zi crucială pentru soarta guvernului Grindeanu: Moțiunea de cenzură, inițiată de PSD și ALDE, va fi dezbătută și supusă la vot în Parlament

#DIRECT_ONE_ynjonl#

Pe de altă parte, notează HotNews, numărul celor care susțin tabăra lui Sorin Grindeanu este greu de estimat.

Cât despre poziționarea opoziției în acest context, reprezentanții UDMR au anunțat încă de marți că nu vor fi prezenți în sală și, deci, nu vor vota moțiunea de cenzură. Asta după ce, în urma negocierilor cu PSD, liderii Uniunii nu au reușit să obțină concesii cu privire la comunitatea maghiară din România.

Nu vor participa la vot nici reprezentanții PNL și nici cei ai USR. Liberalii au anunțat marți, prin vocea deputatului Adriana Săftoiu, că vor fi prezenți la dezbaterea moțiunii, pentru a-și susține punctul de vedere, dar nu-și vor exprima votul.

Cât despre aleșii PMP, aceștia nu vor participa nici la dezbatere, nici la vot. Pe de altă parte, ei vor avea un reprezentant în comisia de numărare a voturilor, după cum a anunțat Traian Băsescu.

Un vot pe moțiune va fi dat însă de aleșii din partea minorităților naționale, care, potrivit liderului grupului din Camera Deputaților, Varujan Pambuccian, vor vota așa cum cred de cuviință.

Ulterior, în funcție de rezultatul votului, există două scenarii posibile.

Dacă moțiunea trece, atunci Guvernul Grindeanu este demis, iar PSD trebuie să meargă la președintele Klaus Iohannis cu o nouă propunere de premier. Dacă varianta aleasă de social-democrați este acceptată de șeful statului, premierul desemnat va avea zece zile la dispoziție pentru a-și forma echipa și programul de guvernare și pentru a obține votul de încredere al Parlamentului.

Pe de altă parte, dacă moțiunea de cenzură nu va trece, atunci Sorin Grindeanu va rămâne în continuare la Palatul Victoria și va trebui să formeze un nou guvern.