Zi crucială pentru aderarea României la spațiul Schengen. Opoziția Austriei, ultimul obstacol
Consiliul UE, în format Justiție și Afaceri Interne, se reunește joi la Bruxelles pentru o ședință decisivă în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen. Înaintea votului, Croația are cele mai mari șanse să primească o decizie favorabilă, fiind singura țară candidată care nu se confruntă – cel puțin la nivel public – cu opoziția vreunuia dintre statele din zona de liberă circulație.
Aderarea României la spațiul Schengen ar urma să fie blocată de Austria
În ciuda faptului că inițial nu a formulat vreo obiecție, Austria este astăzi ultimul stat care împiedică aderarea României la spațiul Schengen. Deși datele oferite de instituțiile europene de resort îl contrazic și arată că problema nu este asociată țării noastre, cancelarul Karl Nehammer a invocat migrația ilegală și a spus că „este nevoie de mai mult timp”. Viena a precizat că nu este de acord nici cu aderarea Bulgariei, care se confruntă și cu opoziția Olandei.
În schimb, o decizie pozitivă ar urma să fie dată în cazul Croației.
Totuși, Președinții României și Bulgariei spun că negocierile se vor purta până în ultimul moment.
Mai mulți eurodeputați români au mers miercuri la Viena, într-un ultim efort de a încerca să îl convingă pe cancelarul austriac că România, care a gestionat cu brio frontiera externă a UE în contextul invaziei ruse în Ucraina și a efectelor sale, este pregătită să intre în Schengen și îndeplinește toate criteriile necesare.
Eugen Tomac, lider PMP și unul dintre europarlamentarii prezenți la întâlnire, spune că Nehammer „a respins orice argument rațional”.
„Guvernul de la Viena este condus, din păcate, de un lider ce insistă cu încăpățânare asupra unor argumente ridicole. I-am spus direct, astăzi, că este foarte aproape de a fi cel ce va anula toată simpatia pe care românii au cultivat-o de-a lungul timpului în relația cu Austria, țară pe care noi am privit-o cu multă încredere.
A fost una dintre cele mai tensionate întâlniri politice la care am participat. Din păcate, acest om a respins orice argument rațional. A anulat orice a propus Comisia Europeană, a neagat orice raport sau statistică. Pur și simplu, a luat o decizie absurdă. Vrea doar să umilească România în mod inacceptabil.
Mai devreme sau mai târziu, România va intra în spațiul Schengen, dar această palma nemeritată nu va fi uitată ușor de cei peste 20 de milioane de cetățeni români.
România merită în Schengen!”, a declarat Eugen Tomac.