Zegrean, despre posibila impozitare a pensiilor speciale: Nu se pot face discriminări pe criterii de avere / Încep să cred c-o să-i arate lumea cu degetul pe stradă pe ăia care au pensie mare. Deja se întâmplă (VIDEO)

Zegrean, despre posibila impozitare a pensiilor speciale: Nu se pot face discriminări pe criterii de avere / Încep să cred c-o să-i arate lumea cu degetul pe stradă pe ăia care au pensie mare. Deja se întâmplă (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a comentat, luni, măsurile pe care coaliția PSD – PNL – UDMR ar urma să le ia în cadrul reformei pensiilor speciale, jalon important din PNRR.

Zegrean a declarat că, potrivit unei reguli a Curții Europene a Drepturilor Omului, nu cuantumul pensiei e garantat ca drept, ci pensia în sine. Problema este că guvernanții, dacă chiar vor să impoziteze pensiile speciale, trebuie să justifice de ce au ales un procent sau altul. Fostul președinte CCR a mai invocat o regulă a Curții potrivit căreia oamenii nu pot fi discriminați pe criterii de avere. Asta înseamnă că o eventuală impozitare doar a pensiilor mari, nu și a celor mici, ar putea fi declarată neconstituțională.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Ce măsuri ar pregăti PSD, PNL și UDMR în reforma pensiilor speciale

Potrivit unor surse politice, la nivelul coaliției de guvernare se discută mai multe posibile modificări la proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale, proiect aflat acum în Senat, dar care nemulțumește Comisia Europeană.

De exemplu, coaliția ia în calcul impozitarea progresivă a pensiilor speciale: 10% până la salariul mediu brut și 15% ce depășește acest prag. De asemenea, guvernanții ar mai vrea interzicerea cumulului mai multor pensii speciale. În plus, nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile nete din timpul activității. Iar la pensiile militare, baza de calcul va scădea semnificativ, prin scoaterea multor sporuri.

Propunerile urmează să fie adăugate ca amendamente la proiectul de lege aflat în Senat.

Ce spune Zegrean despre reforma pensiilor speciale, pregătită de coaliția PNL – PSD – UDMR

„Ei au plătiti 4 milioane de euro la Banca Mondială să le facă un proiect de lege și acum vin și fac altul pe care-l negociază la Vila Lac. Să nu vă mirați că lagile ies cum ies: dacă așa se fac, așa ies!

Se poate face orice, ei pot să facă orice că au majoritate cât vor ei în Parlament și au și mai mult decât majoritatea cât vor ei, că și USR e de partea lor la chestiunea asta.

Dar eu întreb de ce 15%? Cum o să justifice de ce 15% și nu 16%, de exemplu.

Din punct de vedere constituțional, se poate orice în privința pensiilor, pentru că este o regulă de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului care spune că nu cuantumul e garantat, ci pensia ca atare. Deci aia nu e o problemă, dar orice faci în lege trebuie să justifici. De ce 15%?

Ceilalți români plătesc impozit pe salariu mult mai puțin decât atât, din câte știu, sau pe pensie nu plătește nimeni. Aici va fi o problemă de discriminare. De ce ăla care are pensie mai mare…Curtea a stabilit de mult că nu se pot face discriminări pe criterii de avere. Nu poți să-l impozitezi pe un om pentru că are pensie mai mare decât celălalt”, a declarat Zegrean.

Acesta a admis că unele legi în privința pensiilor au fost proaste, dar „nu-i puteți învinui pe posesorii de astfel de pensii speciale, cum le spuneți dvs, că iau…”.

„Încep să cred c-o să-i arate lumea cu degetul pe stradă pe ăia care au pensie mare, deja se întâmplă, de altfel. Deci problema e să gândească logic lucrurile și să explice de ce 15% și nu 16 sau 10%”, a continuat Zegrean.

Acesta a mai dat de înțeles că nu e de acord nici cu interdicția cumulării pensiei speciale de fost judecător cu pensia specială de fost parlamentar, de exemplu: „Nu au nicio legătură una cu alta”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`