Într-o telegramă a Ambasadei SUA la Bucureşti, clasificată Confidenţial, si cu subiectul „România rămâne pe poziţii în problema securităţii energetice, dar se teme de izolare”, se vorbeşte despre fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, care „a minimalizat faptul că România plăteşte unul dintre cele mai mari preţuri din Europa, pentru importurile de gaze din Rusia”, relatează Hotnews.ro.
„În timp ce elita politică a României rămâne ataşată diversificării surselor de aprovizionare, văzută drept cea mai bună metodă de sporire a securităţii energetice, o minoritate semnificativă a fost vocală în apelurile sale pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia. Una dintre cele mai puternice voci în acest sens a fost ministrul Vosganian, un greu al PNL şi membru al minorităţii armene”, se arată în telegramă.
„Într-o conferinţă de presă, din 28 februarie, despre preţurile în energie, Vosganian a încercat să respingă criticile privind creşterea preţurilor interne, prin compararea preţului de import al României (370 dolari / mia de metri cubi), cu preţul plătit de Marea Britanie pentru gazele naturale lichefiate (aparent, 407 dolari / mia de metri cubi). El a fost de asemenea un critic constant al poziţiei tot mai asertive a preşedintelui Băsescu faţă de Rusia, criticându-l adesea pe preşedinte pentru că sta în calea unor relaţii mai bune cu Moscova. În timp ce Vosganian pare ca este un critic pe la spate al proiectului Nabucco, poziţia sa publică a fost aceea că proiectul ar putea furniza României o pârghie pentru a negocia preţuri mai bune pentru importul de la Gazprom”, mai scrie in telegramă.
Documentul mai notează poziţia comună a preşedintelui Băsescu şi a premierului Tăriceanu, despre care oficialii ambasadei spun: “Doi oameni care rar sunt de acord pe vreo problemă, au rămas susţinători constanţi ai unei strategii energetice bazate pe căutarea de surse alternative. Oricum, recentele succese al Gazprom în regiune, fie ele reale sau efemere, au crescut nivelul de anxietate legat de posibilitatea ca România să fie scoasă din schemă, pe măsură ce noi reţele energetice se dezvoltă în jurul ei”.