Wikileaks: Întâlnire Ponta – John Podesta în ziua referendumului de demitere a lui Băsescu
Wikileaks a publicat o serie de emailuri ce fac referire la fostul ambasador al SUA în România, Mark Gitenstein, amic al lui John Podesta, în prezent șef de campanie al candidatului democrat la Președinția SUA, Hillary Clinton, și fost consilier al președintelui Barack Obama, anunță Adevărul.
În documentele publicate se găsește și un email prin care este stabilită o întâlnire între Victor Ponta cu John Podesta, pe 29 iulie 2012, ziua referendumului pentru demiterea din funcție a președintelui României.
În emailul de stabilire a întâlnirei datat pe 28 iulie 2012, cu titlul "Seeing Ponta", trimis de către ambasadorul SUA în România, către John și Tony Podesta și David Morris,diplomatul amintește acestora de întâlnirea de a doua zi cu Victor Ponta.
Conform unei postări de pe blogul jurnalistei Sorina Matei, Victor Ponta a susținut că îi cunoaște pe John Podesta și Matt Browne, dar că pe 29 iulie 2012, în ziua referendumului, nu s-a întâlnit și categoric nu a discutat cu John Podesta, David T. Morris și Matt Browne, pentru că în acea zi a fost alături de Crin Antonescu și Daniel Constantin, de la prânz până tarziu, iar noaptea a fost prezent în Kiseleff 10 unde numpra voturi.
Pe 25 iulie 2012, Centrul American pentru Progres, condus de John Podesta cu senior membrul Matt Browne, făcea publică următoarea analiză privind România: ”Pretenţiile exprimate de Washington Post sau The Economist, conform cărora primul ministru Victor Ponta a subminat democraţia în România prin suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, nu sunt doar greşite, ci induc în eroare cu bună ştiinţă. La o analiză mai atentă a acţiunilor mai mult sau mai puţin recente ale preşedintelui suspendat, precum şi a recentelor decizii ale Curţii Constituţionale în această privinţă, se constată că primul ministru apără, de fapt, democraţia".
La o zi după referendumul de demitere a președintelui României, pe 30 iulie 2012, ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a trimis nou email lui John Podesta, pe adresa sa de mail și pe cea a Centrului American pentru Progres, sub titlul "more official results" ce conținea următoarele: "Încă nu e final. Dar de la biroul electoral oficial şi bazat pe 97% din previziunile raportate de secţiile de votare. Foarte probabil să ţină. De asemenea, înseamnă că frauda nu este semnificativă. Voi face o declaraţie după ce Curtea Constituţională certifică rezultatul”.