WikiLeaks: Discuţii între Băsescu şi fostul ambasador SUA, despre achiziţionarea avioanelor F16

WikiLeaks: Discuţii între Băsescu şi fostul ambasador SUA, despre achiziţionarea avioanelor F16
foto: topgunspecial.ro

Într-o telegramă confidenţială, din 14 martie, 2006, transmisă la o zi după ce amabasadorul SUA, Nicholas Taubman, a avut o întrevedere cu preşedintele Băsescu, se evocă, pentru prima oară, achiziţionarea avioanelor F-16, de către România, relatează Adevărul.

La întâlnirea, s-au discutat trei subiecte:  posibilele reacţii faţă de preconizata declarare a autonomiei Ţinutul Secuiesc, diversificarea surselor alternative de energie, pentur a reduce dependeţele externe, şi opţiunile României faţă de achiziţionarea avioanelor de luptă,  care să înlocuiască flota de MIG-uri. Capitolul referitor la avioane, a fost numit „Vino şi zboară cu mine: România evaluează cumpărarea de F-16”.

Băsescu a spus că e ”limpede” că furnizorii de avioane din Israel ”nu sunt o opțiune”  și că România ”a pus punct” posibilității de a cumpăra avioane F-16 din Israel. Băsescu a continuat spunând că România va avea de ales între ”F-16 noi (din SUA) sau F-16 din Olanda”, se arată în telegramă.

Preşedintele a spus că “preţul olandezilor e unul bun”, dar are incertitudini privind contractele de mentenanţă pe care le oferă furnizorii olandezi. Băsescu a menţionat că scopul final al României este cumpărarea de Joint Strike Fighters (JSF), şi a cerut îndrumare asupra opţiunii de a cumpăra avioane noi sau uzate, dar a precizat că este conştient de avantajele achiziţionării unor avioane noi.

Ambasadorul Nicholas Taubman s-a întâlnit cu preşedintele Băsescu şi pe 20 decembrie 2006, întâlnire despre care Departamentul de Stat a transmis: ”Despre viitoarea achiziție de avioane de luptă, Băsescu a spus că nu există o ”soluție europeană” sau o ”soluție britanică” fezabilă pentru nevoile României, dat fiind faptul că forțele României vor lupta umăr-la-umăr cu forțele SUA în viitorul previzibil. El a spus că a fost luată decizia de a procura avioane 48 de avioane  F-16, cu scopul de a ținti apoi spre F-35 (Joint Strike Fighter – n.r.). Băsescu a indicat că are nevoie de sprijin politic pentru a contracara criticile previzibile din partea UE pentru a nu fi ales o ”soluție europeană”, subliniind că prețul pentru avioanele F-16 noi trebuie să fie ”competitiv” cu cel oferit de Eurofighter.”

Problema achiziției de avioane a fost reluată la o întâlnire din 25 ianuarie 2007, sintetizată într-o telegramă din 1 februarie.

Băsescu a arătat un interes special în comandarea unui studiu de evaluare structurală pentru JSF, şi şi-a exprimat deschiderea, pentru prima dată, pentru opțiunea unui leasing cu avioane F-16, care să facă mai ieftină trecerea către JSF.

Pe 5 iunie 2007, ambasadorul american Nicholas Taubman a revenit, invitat de preşedintele Băsescu, la Cotroceni, unde s-a întâlnit şi cu liderul PSD, Mircea Geoană, cu care a discutat inclusiv chestiuni militare. Discuţiile apar într-o stenogramă confidenţială, din 7 iunie.

Băsescu a spus că i-a cerut Șefului Apărării să se vadă pe 6 iunie pentru o actualizare a chestiunii și-i va ordona să repună pe tapet abordarea F-16/F-35. Băsescu a spus clar că intenția sa e de a aranja un leasing pentru F-16, urmat de o îmbunătățire cu JSF. În același timp, a spus că are nevoie de o scrisoare din partea SUA  care să demonstreze sprijinul politic al SUA pentru această opțiune. Va fi important, a spus el, când vom pune această chestiune în discuția CSAT. El nu va acționa, a subliniat, precum fostul premier Năstase, cumpărând ”3 Boeing și 2 Airbus! Ca să-l mulțumească pe un oficial francez care îl vizita. Politica de apărare, a subliniat el se va baza pe ”priorități reale”, incluzând capacitatea României de a angaja forțe împreună cu SUA în locuri precum Afganistan”.

Ambasadorul Nicholas Taubman a avut o ultimă întâlnire, de 45 de minute, cu Traian Băsescu, pe 25 noiembrie 2008, când i-a prezentat o opţiune pentru achiziţionarea avioanelor F16.

”Ambasadorul a spus că achiziționarea a 24 de avioane F-16 uzate la mai puțin de 1 miliard de dolari este cea mai bună opțiune a României. Evidențiind că oferta americană include calificarea personalului, echipament, trei ani de întreținere de către tehnicienii americani, piese de schimb și pregătirea piloților în SUA pentru 24 de aparate dotate cu motoare reabilitate având o durată de viață de 2000 de ore, ambasadorul a spus clar că aceasta e o afacere pe care România n-ar trebui s-o rateze”, se arată în telegramă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:30 - Papa Francisc a decis să renunțe la o parte dintre vechile ritualuri funerare. Cum își dorește să fie înmormântat Suveranul Pontif
23:27 - O fetiță a fost bătută de mama ei cu un prelungitor. Cine a raportat cazul
23:18 - Ciucă: Aţi văzut câtă disperare? Eu, care n-am fost în politică, am devenit inamicul numărul 1. Cei care mă atacă nu au decât, eu mă duc acăsică şi pun capul liniştit pe pernă
22:59 - Preparatele moderne și tradiționale la Târgul de Crăciun din Sibiu. Cât costă ciocolata Dubai
22:55 - Ciolacu: Mînzatu a fost validată ca vicepreşedinte al Comisiei Europene. Din păcate, unii din țară au uitat că la Bruxelles suntem toți români, că trebuie să tragem pentru România indiferent de ideologie
22:34 - O specie de prădător, fără dușmani naturali, face prăpăd în Delta Dunării. Localnicii sunt devastați de pierderile suferite
22:26 - Alarma dată de un bărbat din Ploiești duupă ce vecinii nu au răspuns la ușă. Ce au găsit polițiștii
22:25 - Drulă, despre vila pentru Iohannis: Are 1.200 mp. Cine locuiește în 1.200 mp?? Iar renovarea costă 9 milioane de euro, aproape cât tot bugetul RAAPPS pe un an (VIDEO)
22:01 - Cătălin Drulă: „Toată lumea confirmă că acolo sus, aproape de turul 2, este Elena Lasconi. Oamenii chiar au devenit foarte interesați. Își dau seama că nu vor o finală Ciolacu-Simion” (VIDEO)
21:48 - O familie de americani, fascinată de un obiect turistic din România. „Este o experiență pe care oricine ar trebui să o aibă”