Manfred Weber, preşedintele Partidului Popular European (PPE), a afirmat, marți, că Bucureştiul va fi capitala politică a Europei în următoarele două zile. Declarația a fost făcută în București, la o conferință de presă comună că Nicolae Ciucă, liderul PNL.
Weber s-a referit astfel la Congresul Partidului Popular European, care se va desfășura miercuri și joi la Romexpo, în prezenţa a peste 2.000 de delegaţi din peste 40 de ţări.
În aceeași conferință, Manfred Weber l-a lăudat pe președintele Klaus Iohannis: „Rezultatele celor 10 ani de mandat ai lui Iohannis sunt impresionante. Văd respectarea statului de drept, și lupta împotriva corupției și efortul de a transforma România într-o țară modernă, europeană. De asemenea, mă gândesc și la succesul economic din acești ani”.
El a mai spus că vocile lui Iohannis și Ciucă sunt „importante la nivel european”.
Liderul PPE a avut un mesaj și în contextul alegerilor europarlamentare ce se vor desfășura pe 9 iunie: „România trebuie să pună oameni competenţi în PE. România va decide dacă veţi avea o echipă puternică în Bruxelles sau îşi va irosi voturile pe extremişti. Îndemnul nostru este să trimiteţi oameni competenţi în Parlamentul European, iar PNL are o listă puternică de candidați: Rareș Bogdan, Siegfried Mureșan. Sunt și alte personalități puternice”.
La rândul său, Nicolae Ciucă a anunţat că în documentul final al Congresului se va solicita ca România să devină membru Schengen cu drepturi depline.
El a repetat apoi că România îndeplinește criteriile și a vorbit despre contribuția emigranților români la economiile țărilor în care muncesc: „Avem peste 4 milioane de români care lucrează în ţări UE, în ţări din Schengen şi Marea Britanie, care muncesc profesionist şi care au o contribuţie serioasă la PIB-ul ţărilor respective. Românii care muncesc în afara ţării au o contribuţie de 120 de milioane de euro, anual, deci cred că e normal să le fie recunoscut acest drept de a putea să vină acasă fără să mai stea la rând”.
Totodată, Nicolae Ciucă a precizat că liderii PPE au înțeles de ce PNL și PSD vor candida la europarlamentare pe listă comună: „Am discutat despre această nevoie de asumare a a responsabilităţii între două partide diferite, pentru a putea să asigurăm stabilitatea şi guvernarea ţării. (…) Sunt ţări care au încercat să urmeze modelul nostru, după alegerile care au avut loc în ţările respective. (…) De altfel, la nivelul Parlamentului European, majoritatea e creată de PPE împreună cu S&D, cu Renew”.
De asemenea, și președintele PNL a avertizat asupra pericolului extremismului: „Avem nevoie, în acest context în care populiştii şi extremiştii au avut o creştere semnificativă, să recâştigăm încrederea cetăţenilor”.