Recent, prim-ministru ungar Viktor Orban acuza diplomații internaționali de complot împotriva sa și a guvernului pe care îl conduce, susținând că există mișcări pentru a-l înlătura de la putere.
Ca urmare a scandalului, postul CNN a fost scos din pachetul oferit de cel mai mare provider de televiziune prin cablu, încă din luna ianuarie. Apoi, în ciuda protestelor, Klubradio, un canal popular de dezbateri, nu a mai primit licenţă şi va fi redus la tăcere în această primăvară.
În acest context, Radio Europa Liberă ar trebui să reînceapă să tranmită în Ungaria, iar țara să se alăture celor 28 de state din fosta URSS, din sudul Asiei, zona Balcanilor sau din Orientul Mijlociu unde se ascultă respectivul post, scriu jurnaliștii de la Washington Post.
Deși este membru NATO, Ungaria riscă în acest moment să devină o dictatură constituțională și se ajungă un paria al Europei, scriu jurnaliștii care oferă şi trei motive pentru o relua emisiile REL în ţara respectivă.
Primul ar fi că Ungaria nu mai dispune de o presă independentă. Apoi, există riscul ca statele vecine să preia „modelul” iar antidemocratice ale lui Orban ar putea încuraja politicienii ”din statele vecine România şi Slovacia să imite combinaţia de sentimente xenofobe şi refuzul dezbaterii libere în presă”. Al treilea motiv este că Ungaria nu trebuie lăsată să devină un avanpost al dictaturii din Rusia.
„Reînvierea serviciului Radio Europa Liberă pentru Ungaria ar putea constitui un pas crucial pentru a promova valorile corecte şi decente în Ungaria şi pentru a proteja investiţiile democratice din Europa centrală şi de est”, consideră jurnaliștii de la Washington Post.