Votul din Senat asupra proiectului de lege privind carantina și izolarea, amânat pentru luni

Publicat: 11 07. 2020, 11:05
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE, 11 iulie, ora 11.40 –Votul din Senat asupraproiectului de lege privind carantina și izolarea a fost amânat pentru luni. La solicitarea PSD, votul ar urma să aibă loc luni, la ora 9.30.

Senatorii se reunesc, sâmbătă, în ședință de plen, programată la ora 12.00, pentru a dezbate proiectul de lege privind carantina și izolarea. Actul normativ a fost discutat, vineri, în Comisia juridică din Senat însă aleșii nu au întocmit încă un raport, dezbaterile fiind reluate sâmbătă. Legea carantinei și izolării a fost adoptat, joi, de Camera Deputaților, cu o serie de amendamente. Senatul este forul decizional în cazul acestui proiect de lege.

Senatorii dezbat sâmbătă legea privind carantina și izolarea

Deputaţii au adoptat joi seara, cu 266 voturi ”pentru”, 11 „împotrivă” şi 8 abţineri, legea care reglementează carantinarea şi izolarea celor infectaţi cu virusul SARS-CoV2. Actul normativ a suferit însă numeroase modificări, majoritatea cerute de reprezentanţii PSD. Astfel între textul plecat de la Guvern şi cel care va fi adoptat de legislativ sunt diferenţe majore.

De altfel, legea este un motiv de dispută între social-democraţi şi actuala guvernare. Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și lider interimar al PSD, susţine că aleșii din partidul său au descoperit „orori juridice” în Legea carantinei pe care tot PSD a modificat-o și a votat-o în Camera Deputaților.

„Legea carantinei trimisă de Guvern Parlamentului este dovada supremă a batjocurii la adresa drepturilor şi libertăţilor românilor. Ieri, la Cameră, am corectat o parte importantă a acesteia, eliminând zeci de nenorociri, dar descoperim alte orori juridice şi o luăm acum de la capăt în Senat. Le solicit prezenţa premierului şi ministrului Justiţiei la dezbateri, faţă în faţă cu CSM, ONG-urile de apărare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, medici şi pacienţi! În niciun caz nu vom permite transformarea ţării în lagăr medical! Guvernarea PNL a produs numai aberaţii! Pe bandă rulantă. Însă, cei care suferă din cauza incompetenţei crase a PNL sunt românii”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Legea a fost votată, joi, de Camera Deputaților, cu o serie de modificări față de forma transmisă de Guvern

În forma adoptată de Camera Deputaților, legea prevede că măsurile carantinei și izolării nu vor mai fi obligatorii pentru toată lumea. De exemplu, cei care sunt doar suspecți sau nu au simptome vor rămâne acasă pe o periodă limitată. Carantina va putea fi impusă de către DSP prin ordin scris şi se aplică suspecţilor.

Totodată, pacienții vor putea refuza tratamentul și vor putea contesta în instanță orice măsură.

Parlamentarii PSD au ţinut ca legea să specifice că judecarea contestaţiilor privind măsurile de izolare şi carantinare se va face de urgenţă şi cu precădere. Cei care vor contesta aceste măsuri vor putea fi audiaţi şi prin telefon, iar decizia primei instanţe va fi executorie. Aşadar cei care contestă aceste măsuri se vor putea plimba liberi pe străzi chiar dacă decizia va putea fi atacată cu recurs în maxim două zile de la pronuţare.

În același timp, persoanele care se întorc în România din state cu un număr foarte mare de infectări cu noul coronavirus sau cele care au intrat în contact cu pacienți cu COVID-19 vor putea rămâne acasă, nemaifiind obligați să intre în carantină instituționalizată, așa cum se întâmpla până acum.

În spitale vor ajunge doar cei care nu vor sau nu pot să stea în izolare acasă și doar pe baza unor documente medicale care să arate că persoana în cauză este contagioasă.

Legea le oferă bolnavilor de COVID-19 şi posibilitatea de a refuza tratamentul. Refuzul trebuie comunicat de către pacient în scris.

Legea urmează să fie supsă votulu în Senat. Dacă va fi adoptată va intra în vigoare în cinci zile.