Audierile miniștrilor propuși pentru formarea noului cabinet condus de Ludovic Orban vor avea loc în 17, 18, 19 februarie, iar votul de învestitură e programat pentru 24 februarie, ora 16:00, au decis birourile permanente reunite ale Parlamentului, unde PSD încă deține o majoritate de 13 din cele 25 de voturi.
„E un calendar în care, evident, se respectă regulamentul, adică termenul maxim de 15 zile dintre momentul în care premierul desemnat prezintă lista guvernului și programul de guvernare și momentul învestirii, dar este un calendar lent care, sigur, arată o tendință de tergiversare din partea Parlamentului, a birourilor permanente reunite dominate de PSD. În ce privește, miniștrii vor fi pregătiți, se vor prezenta la audieri. De asemenea, ne vom prezenta pe data de 24, cu obiectivul declarat de a provoca alegerile anticipate, de a da puterea cetățenilor, să aleagă un nou Parlament, mai corect, mai cinstit, mai reprezentativ și care să fie o piatră de temelie pentru un program de modernizare a României”, a declarat Ludovic Orban, la Palatul Parlamentului.
Întrebat dacă este posibil ca alegerile locale și cele generale anticipate pot fi organizate simultan, Ludovic Orban a răspuns: „Obiectivul nostru este să asigurăm derularea procedurilor care să permită organizarea de alegeri anticipate. Îndeplinirea condițiilor constituționale, astfel încât președintele să poată dizolva acest parlament de tristă amintire. Analizăm această posibilitate (n.r. – organizarea simultană) din punct de vedere constituțional”.
Premierul desemnat a precizat că negocierile cu celelalte partide parlamentare vor continua, astfel încât planul pentru declanșarea alegerilor anticipate să genereze suficientă susținere parlamentară.
„Continuăm discuțiile cu partenerii noștri, care au fost alături de noi în ultimii trei ani de opoziție și care sunt alături de noi în acțiunea guvernamentală”, a adăugat Orban.
Întrebat dacă e de părere că va exista cvorumul necesar pentru derularea ședinței de plen din 24 februarie, Ludovic Orban a răspuns: „Vom face tot ce depinde de noi”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Luni, Ludovic Orbana cerut încrederea Parlamentului, cu aceeași listă de miniștri și cu un program de guvernare actualizat, din care au fost excluse angajamentele deja îndeplinite de PNLîn cele trei luni de guvernare.
Potrivit articolului 85 din Constituția României, Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
Mai departe, în articolul 89 din legea fundamentală, după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată, cu mențiunea că Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.
știre în curs de actualizare